Assalamualaikum..
Akk nak share resepi serawa machang..resepi nie perkongsian dari seorang sahabat dalam group wassap mengaji akk..
Kami dapat buah macang..orang Johor panggil buah bacang kut.. pemberian dari Yati Isa rakan blog merangkap jiran tetangga akk 😄
Pertama kali tahu yg buah machang ni boleh dibuat serawa sebagai pencuci mulut. Biasanya buah macang ni akk buat sambal belacan atau makan begitu saja..
Senang jer nak buat tak guna banyak bahan pun..
Cuma perlukan susu/santan kotak/santan fresh secukupnya, sedikit gula perang dan sedikit garam.
Jika suka guna santan kotak..tambah air secukupnya dan sedikit garam..panaskan. jika nak guna santan fresh..perah santan dgn air masak. Akk guna susu segar..senang dan cepat.
Potong kacil atau ikut suka cara mana nak potong buah macang. Campur semua bahan dalam bekas dan gaul sampai rata. Sejukkan dulu baru makan..dap.. dap..😋😋
xtau macang boleh buat serawa mesti cuba ni
ReplyDeleteSya suka rasa yg manis lemak masam
ReplyDeleteLama sangat tak makan machang ni..aduh terus terbayang aiskrim machang
ReplyDeleteAiskrim macang? Tak pernah tahu ada aiskrim macang..
DeleteDah jarang2 jumpa buah bacang ni.
ReplyDeleteSesekali ada juga ternampak di jual di pasar..
DeleteAssalamualaikum, pertama kali tengok serawa machang,mesti sedap.
ReplyDeleteSedap babypos
DeleteTengah musim buah bacang nampaknya. Susah nak jumpa buah ni.
ReplyDeleteBaru tau boleh buat serawa.
Akk pun baru tau ujie..
DeleteSaya semalam baru dapat merasa serawa bacang kak Roslina bagi..
ReplyDeleteSedap rupanya bila sejuk ye kak rose..
Oo..ye ke. Kita pun tahun dari dia
Deletesedapnya serawa machang tuu..tak pernah buat tapi pasti sedap dan wangi kan..
ReplyDeletesalam perkenalan dari blog iamfuzy
Selamat berkenalan Fuzy. Ye bau wagi tu yg membuka selera..
DeleteThanks for sharing
ReplyDeletevisit our website
ittelkom jakarta
great article with an interesting story
ReplyDeleteThank you for sharing
kampus sehat
Artikel yang bagus, terimakasih sharingnya, silahkan kunjungi
ReplyDeletewebsite kami