Assalamualaikum..
* Ini cerita semalam..
Hujan sehari suntuk..cuaca pun sejukk...
Kalau dah takde kerja apa lagi nak dibuatnya..tarik bantal terus lena ler...
Lama tak dapat tidor siang. Sesekali dapat tidor siang syoknya. Seronok sangatlah kononnya..
Bangun tidor terasa laparlah pulak. Mohlah kedapur intai2 apa yang boleh dimakan ye..hehe
Buka petiais kosong..saja ky kosongkan sebab minggu depan ky akan keluar kawasan. Tak berani simpan stok makanan dalam petiais..takut bila tetiba blackout..habis rosak makanan dalam tu. Balik penat2 tak pasal2 kena hadàp semua tu. Pernah dulu berlaku sekali..jenoh ky nk bersihkannya..
Buka tudung saji nampaklah sekeping roti canai lebihan sarapan pagi tadi. Nak di panaskan rasa kejong semacam jer. Nak panaskan dlm oven karang tergareng pula..pastu nk cicah dengan apa? Kuah pun dah takde
Tetiba datang idea..idea yang spontan jer..
Sekeping roti canai di potong dadu..
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
Beberapa biji cili api..ikut suka ler nak pedas mana..semuanya dipotong dadu..
Sebiji telor
Minyak dan garam secukup rasa..
Panaskan minyak * ky guna minyak zaiton * tumis bawang dan cili. Kacau telor dgn sedikit garam dan masukan dalam tumisan bawang..masukan roti canai..kacau2 dan angkat. Siap..cepat dan sedap..
pekena pulak dengan kopi vietnam yang harum mewangi tu..
memang maveles..
pekena pulak dengan kopi vietnam yang harum mewangi tu..
memang maveles..
Kreatif kak rose ni. Adik upin ipin mesti suka 😍 ala gurau je.
ReplyDeleteSedap apa goreng garing roti canai tu
⛔⛔ Jemput singgah blog mazni & komen. Komen terbaik akan memenangi RM50 setiap bulan ⛔⛔
manusia bila terdesak panjang akal jadinya..hihi
DeleteKak yon tentu sedapkan resepi spontan ciptaan sendiri ni kan...hujan2 ni lagi lah sedap makan bertemankn kopi panas.
ReplyDeleteresepi ringkas..yg penting kenyang dan tak membazir..:)
DeleteHihihi..
ReplyDeleteGood idea tu KY..
Jadilah buat pengalas perut kan 😊
mkn panas2 sedap..kalau ada lebih sekeping tak cukup yati.mau mkn 2 keping baru kenyang..hehe
DeleteKat rumah KN ni selalu ada je roti canai dan roti nan yang frozen tu, nanti boleh lah cuba goreng pulak..
ReplyDeleteTerima kasih KY.
sesekali kita olah balik makanan segera tu. sedap jer bunda. boleh menikmati pelbagai rasa dari sejenis makanan.. :)
DeleteBila ilham datang, capat je jadinya dan sedap hasilnya... :)
ReplyDeleteKreatif KY..sedap n mengenyangkan oklah tu
ReplyDeletebole try jugak ni nanti..macam sedap
ReplyDeleteMmm...menarik juga resepi segera ni. Boleh cuba nanti..
ReplyDeleteAda lagi ke kopi vietnam?
ReplyDeleteNak sikit.
Ohoiii... Kretifnya KY. Dah jadi macam kue tiaw la kan konsepnya.
ReplyDeleteHehehe... reproduce.
ReplyDeleteJanji sedap
ini menu berganda lemak namanya ni kakyon.. hahaha..
ReplyDeletehahaha~ bahaya kalau saya nak makan nih.. mau naik berkilo nanti lepas makan.. tapi terliur..
ReplyDeleteSaya pun mcm ky, apa ada masak je, kita yg buat dia, yg penting perut kenyang dan tak membazir kan.
ReplyDeleteNnt boleh try ni.
Tak membazir kan! Bila lapar macam2 boleh jadi..
ReplyDeletesy tgk dulu kak roti canai tu jenis yg mcm mn...kalu jenis liat2 sikit tu mmg sy akn buat mcm ni jg... tp kalu yg jenis cpt hancur tu...sy prefer goreng semula jee
ReplyDeletewah..kreatifnya resepi..rasa camne ye? curios dengan rasanya..
ReplyDeleteMenarik idea KakYon, belum pernah cuba lagi.
ReplyDeleteBagus tak membazir roti canai.
Wah...saya pun tak terfikir...sebelum ni..panaskan saja semula...
ReplyDelete