Assalaam..
bersua kembali di ramadhan ke 14..
kakyon@kakrose lambat bw n update blog. banyak sangat perkara yang nak di bereskan..sejak dari semalam dan semalamnya..huh
tak nak celoteh lama n panjang sangat..saje nak share apa yang akk buat di dapur kecikku petang tadi..
memasak untuk juadah iftar petang tadi..
susah nau nak memikir apa yang nak dimasak. apa yang ada kat dapor itu yang di masak. sadin sotong bersos tiram..
satu tin sadin sotong buang airnya dan di cuci bersih. potong bawang besar, bawang putih, sedikit halia, sebatang serai, cili merah dan cili hijau. sedikit air asam jawa. tumis bawang putih, serai dan halia sampai wangi. masukan bawang besar dan cili potong. bila bawang sudah layu masukan air asam jawa kemudian sadin sotong. air asam agak tengelam sotong saja. bubuh garam biar masak dan kuah jadi kering sedikit. masukan sos tiram dan rasa garamnya dan perasa..
papa kata..masak sempoi pun takpe..janji sedap..
udah bininya yang masak..mistiler di kate nye sedap..:P
*_*
tak ingat bila ye..akk baca suratkhabar utusan kalau tak silap, ada chef ke apa ke..ajar cara macamana nak buat cili jeruk yang sedap. memang susah nak dapat cili jeruk yg sedap. bila makan kue tiaw goreng, nasi goreng atau mee hoon goreng pasti bertambah sedap kalau berulamkan cili jeruk..
masa akk baca tu terus hapal dalam kepala resepi dan cara2 nya..
tulis nya..
nak buat cili jeruk kenalah pilih cili hijau yang gemok dan pendek..sbb dia pedas.* akk beli cili hijau biasa kat giant sebungkus singgit lebih..
basuh bersih dan keringkan * akk nak cepat..lap guna kitchen towel jer* bila dah pasti betul kering..potong ikut suka. dah potong tapis buang bijinya. kurang bijinya boleh buat dia tahan lebih lama..
masukkan dalam bekas kaca. kalau guna bekas plastik, cuka akan bertindak balas pada plastik..
masukan gula *akk masukan 1 sudu dan sedikit garam*
tuang cuka separas cili *akk guna cuka adabi* tapi chef tu tulis..kata guna cuka bermutu tinggi..tapi jenama apa dia tak habaq!..huhu
sedap dan rangup..boleh jadi pembuka selera..
selamat mencuba.
bersua kembali di ramadhan ke 14..
kakyon@kakrose lambat bw n update blog. banyak sangat perkara yang nak di bereskan..sejak dari semalam dan semalamnya..huh
tak nak celoteh lama n panjang sangat..saje nak share apa yang akk buat di dapur kecikku petang tadi..
memasak untuk juadah iftar petang tadi..
susah nau nak memikir apa yang nak dimasak. apa yang ada kat dapor itu yang di masak. sadin sotong bersos tiram..
satu tin sadin sotong buang airnya dan di cuci bersih. potong bawang besar, bawang putih, sedikit halia, sebatang serai, cili merah dan cili hijau. sedikit air asam jawa. tumis bawang putih, serai dan halia sampai wangi. masukan bawang besar dan cili potong. bila bawang sudah layu masukan air asam jawa kemudian sadin sotong. air asam agak tengelam sotong saja. bubuh garam biar masak dan kuah jadi kering sedikit. masukan sos tiram dan rasa garamnya dan perasa..
papa kata..masak sempoi pun takpe..janji sedap..
udah bininya yang masak..mistiler di kate nye sedap..:P
*_*
tak ingat bila ye..akk baca suratkhabar utusan kalau tak silap, ada chef ke apa ke..ajar cara macamana nak buat cili jeruk yang sedap. memang susah nak dapat cili jeruk yg sedap. bila makan kue tiaw goreng, nasi goreng atau mee hoon goreng pasti bertambah sedap kalau berulamkan cili jeruk..
masa akk baca tu terus hapal dalam kepala resepi dan cara2 nya..
tulis nya..
nak buat cili jeruk kenalah pilih cili hijau yang gemok dan pendek..sbb dia pedas.* akk beli cili hijau biasa kat giant sebungkus singgit lebih..
basuh bersih dan keringkan * akk nak cepat..lap guna kitchen towel jer* bila dah pasti betul kering..potong ikut suka. dah potong tapis buang bijinya. kurang bijinya boleh buat dia tahan lebih lama..
masukkan dalam bekas kaca. kalau guna bekas plastik, cuka akan bertindak balas pada plastik..
masukan gula *akk masukan 1 sudu dan sedikit garam*
tuang cuka separas cili *akk guna cuka adabi* tapi chef tu tulis..kata guna cuka bermutu tinggi..tapi jenama apa dia tak habaq!..huhu
sedap dan rangup..boleh jadi pembuka selera..
selamat mencuba.
terima kasih.. kerana sudi membaca catatan kakyon@kakrose
sedapnyer cili jeruk...suka suka tocey2
ReplyDeletejom
ReplyDeletehttp://nurqasehbiz.blogspot.com/2012/08/sekadar-yang-termampu.html
sara x suka sangat kalau sotong dalam tin tu..huhu
ReplyDeleteSalam kak yon
ReplyDeleteSara memang tak suka tapi saya sukaaa sangat..tumis pedas2.
sy pun suka cili jeruk tu..nanti nak buat la..ikut resepi akk ye..tq
@ mamawana..
ReplyDeletesama2..
@ org muda mana nak suka makanan macamnikan sara..
@ aton..
makanan ni dah jadi nostalgia. teringat masa kecik dudk kg,dpt makan sadin sotong dah cukup sedap sangat..