*

Thursday, 6 July 2017

Pressure Cooker Philips

Assalamualaikum..
Salam Aidilfitri uolls.. maaf zahir dan batin..
Ntah mimpi apa tetiba akk teringin nak buat satu entry..
Masa terima wassap kawan kata nak datang rumah beraya..akk terfikir apakah menu ringkas yang nak di hidangkan..

Akk memang dah plan nak masak rendang ayam buat stok untuk hari sabtu dan ahad.. manalah tahukan..mungkin akk akan menerima tetamu pada hari tersebut...kerana pada hari tersebut akk dah mula dengan aktiviti marhaban. Jika ada tetamu datang senang dah akk..cuma keluarkan dari freezer dan terus ke microwave untuk dipanaskan.
Bila rendang dah masak.. dok fikir pulak nak makan dengan apa ye? Kebetulan ada baki stok beras nasi impit adabi dalam gobok dapor akk..
Nak rebus 4 biji jer..tapi memikirkan kena rebus 3 jam juga..makanya mcm tak jadi jer nak merebus..

Tetiba teringat pressure cooker philips yang akk selalu guna untuk merebus tulang setiap kali nak buat sup tulang dan memasak nasi setiapkali anak anak berkumpul makan ramai2. selama ini..itu aja fungsinya yang akk tahu guna periuk ni..

Apa kata akk try merebus nasi impit guna pressure cooker philips ni pulak. Ghupanya senang saja guna..30 minit dah masak. Sangat cantik kejadiannya.. sangat lembut jadinya..



Peruk ini akk dapat redeem dari point BHPetrol..


Masa merebus nasi impit tu akk guna kaedah masak tekan butang beef n mutton.
memula masukan beras nasi impit dan air secukupnya..sampai tengelam beras..jangan lupa letak garam sikit..tutup periuk dan tekan butang beef n mutton. 30 minit dah masak. lepas tu keluarkan wap dia sampai habis..baru buka pentup dan keluarkan..

padat dan lembut sangat. nampak gayanya lepas ni selalulah akk merebus nasi impit..


6 comments :

  1. Assalamualaikum KY...

    teringin juga nak bertandang ke rumah KY, tapi rasa segan sangat menebal di hati... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam kakcik..
      Jemputlah dtg..apa nk dimalukan. Satu hari nanti pasti kita bersua juga..

      Delete
  2. wah..memudahkan kerja..:)

    ReplyDelete
  3. mudah kalau ada pressure cooker ni KY. lagi pula raya-raya ni kita sibuk, takkan tetamu datang kita nak duduk di dapur aje. Selamat hari raya, maaf zahir batin ye. Thanks share! Boleh buat hadiah menarik untuk Mak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdhulillah..menyenangkan urusan kita.
      Sal ni anak yg baik sbb ada niat nak senangkan mak..moga sal bahagia dimurahkan rezeki dan di berkati..aamiin

      Delete

terimakasih kerana sudi komen mengomen. komen mengomen boleh mengeratkan hubungan silaturahim di alam maya ini..