*

Saturday, 29 April 2017

Pasport oh pasport

2 comments :
 Assalamualaikum..
Selamat berhujung minggu kawan semua. Cuti lama ni awak2 semua pergi mana? Pergi bercuti..balik kampung..ada kenduri kendara, tak kisahlah apapun aktiviti semasa hari cuti.. janji masa cuti tu di isi sebaik2nya bersama keluarga tersayang..
Cuti panjang kali ini akak tak kemana2..kerana akak telah menerima tempahan marhaban sepanjang musim cuti kali ini..
Jadinya masa yang ada terluang ini akak ambil kesempatan berkemas2 rumah. Selongkar segala laci dalam bilik bagi longgar sikit..kalau tak padat jer susah nak buka katup..hihihi
Banyak bende yang akak hadiahkan pada en tong, hampir2 termasuk yang ini juga. 
4 keping pasport malaysia..1 pasport saudi ..yelah mestilah pasport malaysiakan, buatnya pasport akak dari Italy ke..harus nama akak bukan kakyon..hehehe
Pasport oh pasport..segala perjalanan akak tercatat di dalam tu. Bagi yang suka mencatit perjalanan mereka dalam blog atau apa saja..bolehlah mereka ingat tarikh perjalanan mereka..bagi akak yang dah kureng rajin mencatit ni..pasportlah sebagai bukti catitan perjalanan akak..


Dah masuk dalam tong sampah.. tetiba teringat..sayangnya jika di buang. Semuanya ada tercatat didalam pasport tu disetiap perjalanan akak ke destinasi pelancongan yang akak pergi. Akak ambil semula dan belek2 mengira berapa kali perjalanan sepanjang 23 tahun ini bermula dari tahun 1994 hingga ke tahun 2017..

 
Perjalanan jauh pertama yang akak tempohi * jauh le sangat rasanya masa tu kan..tambahan pula baru pertamakali naik kapalterbang..
Ketaq juga lutut sampai mercik peloh jantan akak..
Sampai pasport tu tamat tempoh akak tak kemana pun..satu pasport untuk sekali perjalanan...hehe

Lepas 8  tahun berlalu..sekali lagi mengulangi perjalanan jauh lagi.. dalam masa yang sama akak 
dengan  gigih  mewujudkan tabung pelancongan. Setiap lebihan belanja bulanan akak,  akak simpan di akaun lain. Minat melancong sudah meresap dalam diri..

Walau apa pun yang akak buat..KEWAJIPAN menjadi keutamaan akak..

   Ziarah Umrah pertama akak pada tahun 2003..menyusul pula  pangilan haji pada tahun 2004. Tapi akk mohon di tunda ke tahun hadapannya kerana ingin menguruskan perkahwinan anak akak terlebih dahulu.. 


Sebelum melancong kemana2.. akak menyimpan impian untuk ke Mekah menunaikan ibadah haji terlebih dahulu..
Pasport Arab Saudi semasa akak ke Mekah menun aikan haji. Dua tahun akak pergi tau.. ;) dari tahun 2005 hingga tahun 2006..hihihi
Tidak semua orang dapat peluang sebeginikan.. ;) 

.
Renew sepanjang tahun..alhamdhulillah..

Ada belen2 lagi ni.. nak kemana pulak ye..
Ingin menghabiskan sisa usia bersama my kesayangan .. 
InsyaAllah ingin ke mekah lagi jika di beri keizinan Allah..aamiin 

  


Monday, 3 April 2017

Trips ke Sapporo

9 comments :
Assalamualaikum..
Beberapa hari lagi..insyaAllah akak akan mulakan perjalanan/percutian ke Sapporo. Nak kata bercuti..takkan bercuti sampai 2 3 kali setahunkan..lebih tepat akak suka pergi jalan2 melihat tempat orang.. ; )
Kami 3 beranak sahaja yang pergi. Akak, anak perempuan akak dan cucu akak yang pergi, En Papa tak teringin nak pergi..tak tahan sejuk..katanya..
Lagipun kami baru saja balik dari Spain beberapa minggu lalu..
Perghh..banyak entry jalan2/melancong akak tertanggoh tak berupdate..terperap dalam draft jadi pekasam. Kalau ikan pekasam takpe juga..makan dengan nasi panas tentu maveles jadinya..
Trips ke Europah separoh jer entrynya..Italy pun sama. Trips ke Medan, Chiang Mai, Osaka dan Spain belum nampak bayang untuk dipubliskan. Kekadang rindu pada masa lalu..boleh adakan masa update blog hari2..ada masa blogwalking baca perkembangan cerita rakan bloggers. Saling wajib ziarah menziarahi sesama blogger yang kenal rapat di maya. Laa ni macam dah lemau rasanya..macam dah tak kecukupan masa untuk buat semua tu..mungkin juga faktor usia kut..hihih
Berbalik pada tajuk entry yang kami akan ke Sapporo..kami pergi sendiri..tidak mengunakan khidmat travel agen seperti kebiasaan akak buat bila nak travel. Anak akak ada
urusannya di sana..jadi akak pun ambil peluang ikut dan dia pun nak bawa anaknya jalan2 sekali..
Mesti ada yang tanya, tak penat ke akak ni..dengan usia yang dah warga emas ni asik berjalan ajer..
Alhamdhulillah..akak rasa lebih sihat dapat jalan2 melihat negara orang..kurang rasa stress..

Bila sebut bab jalan2 ni perkara penting yang di ambil kira ialah membawa pakaian sesuai dengan musim negara tersebut. Bagi akak jika pergi ke negara musim sejuk..akak tak perlu bawa banyak pakaian. Badan pun tak berpeloh..jadi baju boleh di pakai berulang kali. Tips dari akak ye..bila akak pergi melancong akak akan bawa baju yang lama2..yang agak2 taknak dipakai lagi..tak kira lah pakaian dalam ke..kain ke..bukan ada siapa yang nampak atau tahu kerana dah diselindong dengan pakaian sejuk kita. Bila balik nanti pakaian tu terus buang..boleh ringankan kilo bags kita..dan ruang yang dah kosong boleh diisikan dengan ole ole yang di beli disana. Jadi takdelah bags tu beranak pinaks...hahaha

Tak tahulah orang lain..bagi akak kena ada senarai semak benda yang kena dan wajib bawa. Kalau negara yang susah dapat makanan halal..ofkos kena bawa bekalan makanan secukupnya..
Lagi pun susah tercari2 kedai yang halal dan membuang masa saja. Nak2 jika pergi dalam kumpulan yang ada anak kecil. Cara akak..bawa bekalan makanan dan masak di bilik lagi selamat.
Ikut sajalah senarai semak yang kita dah buat..jika boleh kurangkan..kurangkan. Lagi ringan beg lagi bagus..

Untuk menjimatkan ruang
pakaian semuanya di kompres. Satu persalinan satu kompres..senang nak ingat/tahu berapa persalinan yang kita bawa n untuk berapa hari kita perlukannya..

Bekalan wajib bawa untuk sarapan pagi secara segera...

menu 
Pak Brahim juga wajib ada. Di Jepun ada jual nasi segera di setiap minimarket mereka.
Rendamkan  Pak Brahim dalam  air panas..pastu siap dah boleh makan..
Selalu akak masak air panas dalam ricecooker..baru rendam kan Pak Brahim, tapi baru2 ni masa pergi Spain akak dapat satu tips dari salah sorang peserta. katanya..rendamkan saja dengan air panas dari paip sinki..kerana kadang2 di bilik hotel tidak ada kettle untuk memasak air panas..
boleh ke gitu..

 
Handwarmer  juga penting..terutama untuk kanak-kanak yang tak tahan sejuk. Masukan saja kedalam poket baju.. ia berfungsi menghangatkan  badan di sebalik pakaian panas kita..
Nampaknya cuaca macam okey saja..tak perlulah bawa baju yg tebal sangat. Tapi kalau nak selamat bawalah sehelai yang tebal..manalah tahu cuaca itu cuma ramalan..boleh berubah bila2 masa mengikut kehendak Allah..kerana
Yang lebih berkuasa itu Allah..


Buah tangan dari majlis kawen

24 comments :
Assalamualaikum..
Setiap minggu ada saja majlis perkahwinan yang akak hadiri. Setiapkali pergi tentu ada saja buah tangan dari majlis kawen yang di bawa balik..
Tapi bukan semua buah tangan yang menepati ciri kesukaan kitakan.. Buah tangan dari tuan rumah kan ikhlas dia nak bagi apa..kita terimalah dengan rasa besar hati..
Cumanya..biarlah buah tangan itu yang memberi menafaat kepada penerimanya. Kalau takde pun takpe rasanya. Tetamu ikhlas hendak bersedekah kepada tuan rumah tanpa mendapat balasan apa apa. Agaknya sebab dah terbiasa dengan adat ikut-ikutan..membuatkan tuan rumah seolah terpaksa mengadakan buah tangan tersebut. Alangkah baiknya jika wang sumbangan dari tetamu di gunakan sebaik mungkin untuk perkara yang lebih penting..

Beberapa hari lalu..dalam sibuk berkemas beg pakaian yang akan di bawa melancong lagi di tahun 2017 ini..akk terperasan paket paket ubatan akak selalu berterabur di dalam poket beg pakaian atau pun didalam bag tangan. Akak terfikir kenapa tidak di masukkan kedalam beg kecil supaya nampak cantik, kemas, tidak berterabur dan menunjukan barangan itu sama penting dengan barangan yang lain..

Semalam kami menghadiri satu majlis perkahwinan. Nak tahu apa buah tangan dari majlis kawen yang akak dapat dari  tuan rumah..
Sebuah beg uncang yang sangat cantik..dan beg uncang inilah yang akak bayangkan untuk di isikan paket ubatan akak semasa berkemas tempoh hari..
Tapi terfikir fikir masa itu..dimana hendak ku cari...
Alhamdhulillah..rezeki itu luas..dengan belbagai cara Allah nak beri..
Bersyukur sangat dan kegembiraan itu milik Allah..
Akak gembira sangat..

Selepas di simpan dalam beg uncang tu nmpk kemas dan lebih bersemangat nak makan ubat. Taklah rasa malu waktu membuka paket ubat kerana makan ubat n suplement di public..

Sebelumnya..beginilah rupanya..


Comel jer rupanya..boleh disimpan dalam begtangan juga.
Bila kotor boleh di cuci kerana meterial dari bahan kain koton..


Terimakasih kepada tuan rumah..buah tangan ini sangat bermenafaat buat akak..
Alhamdhulillah..

Monday, 20 February 2017

Pizza di Red's Corner

25 comments :
Assalamualaikum..
Semalam sebelum model ky.. *gambar yang kat bawah tu* balik kerumah Daddy nya..dia request nak makan kentang goreng yang "sedapppp sangat!...katanya. 
Restoran yang ada jual kentang goreng yang sedap dan tahan lama keranggupnya hanya ada di Red's Corner..
Jadi jam 6 petang kami pergi..kiranya nak dinner awal lah. Kononnya semasa orang belum ramai. Selalunya setiap kali ky lalulalang sebelah malam sentiasa ada ramai orang. Tapi kali ini suasananya lebih ramai dari biasa. 
Bila kami masuk..seperti biasa staff yang sangat mesra dan peramah mempelawa kami duduk di lokasi paling sesuai untuk kami berempat. 

"terimakasih pakcik datang lagi..ini kali kelima pakcik datang! " wahh..terkejut kami..begitu perihatin staff di Red's Corner sampai boleh ingat kami datang kali keberapa. Staff tu pun ingat apa makanan dan minuman yang selalu kami pesan.. :)

" ramai orang hari ini ?
- siang tadi masuk TV3 Kak..JJCM..
" oowh yeke, tapi hari tu ada nmpk buat shooting..dah dekat sebulan rasanya..
- ikut giliran kak. lepas ni kami buka awal.. jam 4:petang kami dah mula beroperasi. 

jadi sesiapa yang nak menikmati kelazatan dan keenakan Pizza yang di bakar dengan kayu..mcm dapor orang dulu2..bolehlah datang ke Shah Alam..
bukan pizza saja.. menu lain pun ada..

 kentang goreng dia sangat ohsem..
biasanya fries mekde ke.. kepsi ke.. cepat lemaukan. tapi Red's Corner punya.. sampai  habis sebekas model tu makan masih lagi krispi..

teh o ice lycee dah jadi feveret ky..

setiap kali datang inilah menu pilihan en. papa..chicken chop grilled..

 pilihan mak model..haruslah banyak cheese nya..


ini pilihan nenek model..dah makan sampai 5 kali masih tak jemu2..
tengah menaip ni pun..terbau kewangian pizza yang baru keluar dari dapor kayu dan terasa kelazatannya kat tekak nie.. 


Wednesday, 8 February 2017

Stress!

11 comments :
Assalamualaikum..
Tiga suku hari duduk dalam kereta..stress !


Tuesday, 7 February 2017

masakkan kulit lembu

21 comments :
Assalamualaikum..
Sementara tengah bersemanagat  nak updet blog nie..updetlah apape stori pun..boleh jer kan...hehehe
baru balik lepak dengan my bff..yang ky kenal sejak tahun 80an..
kami lunch sesama..lunch cara warga mas kan..mestilah cari menu yang seangkatan dengan usianya kannn..gagagaga
kalau makan yang western karang..macam tak menahan laaa pulak selera makcik ni..hihih

 nampak tak kulit lembu yang kenyal tu..sungguh ohsem

ini hidangan my bff

 hidangan ku..kulit lembu tambah masak lemak pucuk ubi dgn tempe..


Beberapa minggu lepas my bff ni ceritalah  yg dia makan kat satu kedai makan yang ada jual masakkan kulit lembu dan masakkan tradisional lain. ky minta dia bawakan ky pergi kekedai itu..kerana ky teringin nak makan masakan itu.
beberapa kali berjanji..tapi tak jadi-jadi...
Maka di takdirkan hari ini tanpa di rancang kami pun pergi. memang betul lah apa yang di kata my bff. menunya banyak..masakkannya pun sedap. kena sangatlah dengan selera akak ni ah..
Paling suka masakan kulit lembu yang ohsem. susah nak dapat kat mana-mana kedai makan..setakat inilah..
harus di ulang lagi untuk merasa setiap masakan yang ada di sana..hahaha
akak pun tak ingat nama kedai tu. kiranya kalau dari kelang nak ke pekan Meru, sebelah kiri..ada masjid bumbung warna hijau, masuk lah..kedai tu kat tepi masjid..


Monday, 6 February 2017

kuih keria sira gula melaka

19 comments :
Assalamualaikum..
Kenapa ye sekarang ni malas sangat nak update Blog.  bukan takde cerita yang nak di kongsi bersama kawan2..tapi ntahlah. Selain sibuk dgn urusan harian yang entah bila nak habisnya..kadang-kadang ada hal lain-lain pulak, rasanya dah tak boleh nak update blog sambil-sambil macam dulu. Jika ada kelapangan kena terus fokus update. bila lama sangat simpan cerita tu sbb terlupa nk update.. makanya segala cerita tu cuma tinggal kenanagan utk diri sendiri. KATA nak jadikan blog ni sebagai dairy aktiviti harian..untuk di baca olih anak cucu kita bila kita dah takde nanti..huhu
Agaknya ada tak rakan bloggers  mcm akak ...hehehe
Okeylah.. jangan banyak bebel makcik..

Akhirnya dapat juga akak merasa makan kuih keria sira gula melaka yang tular di maya. terimakasih buat anakmenantu yang membawa ole-ole ini dari Melaka.. 

 kisahnya..
Lama dah nampak kueh keria gula melaka ni tular di FB. nampak macam sedap je kan..
 cuti awal tahun baru..baru2 ni ajaklah en. papa pergi jalan2 ke Melaka. tujuan teringin nak makan asam pedas kepala ikan  di bukit katil. bila sampai restoran pulak tutup. Pusing2 kami sampai Kelebang. Wahh..banyak kedai makan kat area sini. ramainya orang boleh dikatakan banyak kedai makan penuh..
 lepas dapat port kedai makan asam pedas yg sedap..dengan happy nya kami menuju jalan balik. tetiba teringat kueh keria gula melaka yg tular tu..
akak pun mengooggle..rupanya dah dekat sangat dengan tempat kami makan tadi.

patutlah jalan jem..ingatkan ada kenduri kawen..

 hajat tadi nak membeli ..memandangkan ramai lagi yang berhajat..maka akk pun batalkan hajat akk. orang dah beratur macam ular kena palu..kalau akk beratur sama dalam masa 30 minit belum tentu sampai giliran akk. dalam panas terik pulak tu..
belum ada rezeki nak merasa..

 bukan satu gerai..tapi ada lagi satu gerai. tak pasti samada kepunyaan tuan kedai yang sama. agaknya berapa koleksyen sehari mereka. untunglah bila sesuatu produk dah tular di maya. kesannya mengalakkan pelancong datang kesesuatu kawasan. menwujudkan pekerjaan penduduk setempat. menjana keuntungan yang lebih kepada peniaga Melayu.
siapa nak tolong orang kita kalau bukan kita sendirikann..

Friday, 13 January 2017

Tazkirah Jumaat

9 comments :
Assalamualaikum

Salam jumaat sahabat bloggers yang di kasihi sekelian..

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud :
Bacalah al-Quran dan menangislah, jika tidak boleh menangis buat-buat menangis


 

Rindu dengan suasana halaman rumah yang di penuhi dengan pokok bunga rose seperti dahulu. meriah dan ceria..
Tiada apa pun yang kekal di dunia ini..sampai masanya ia akan pergi jua..



Wednesday, 4 January 2017

menu makan tengahari..ubat lipas baygon

12 comments :
Assalaamualaikum.. 

Siang tadi malas nak ikut En. Papa keluar berurusan..lagi pun badan tak berapa hendak sihat. Rasanya duduk rumah berkemas lagi baik. Gerimis dan mendong membuatkan perut cepat berkeroncong. Sedang memikirkan menu apa yang nak di makan tengahari nanti.. Belek-belek makanan frozen dalam petiais..jumpalah lebihan masak asam pedas ikan pari. Berapa lama tersimpan dalam tu ky dah tak ingat. * lain kali nak bubuh lebel biar senang nak ingat tarikh..tidaklah sampai termakan masakan yang luput tarikhnya
Ada pulak sekor anak kerapu yg belum dimasak dalam tu.. haaaa..
jadi akak panaskan asam pedas tu dan lebur sekali anak kerapu kat dalam kuali..hehe 

Pastu tumis buncis dgn telor..guna perencah maggie ikan bilis jer. Ingatkan nak goreng ikan gelama..makan panas-panas tentu sedap..minyak pulak habis..huhu. maklum org jarang kedapur..barag keperluan dapur  habis pun x perasan..hahaha 
Kebetulan En. Papa balik..ky suruh dia pergi beli minyak masak. lambatnya kemain.. jenoh menunggu tak balik2. tunggu punya tunggu tak balik2..Last2 akak sumbat balik ikan gelama tu dalam petiais..hehehe 
Itu ler kisahnya menu yang terhidang tengahari tadi..😂😂😂😝


 Cukuplah mkn berdua je kan.
 Buah longan dalam tin sebagai pencuci mulut.


 bila papa balik dia bawa sekali ubat lipas spry jenama baygon.
Bila ky tanya nàk buat apa dgn spry tu..di rumah ni ada banyak lagi ubat spry lipas tapi jenama lainlah..
katanya.. untuk halau/racun anai anai..
Kisahnya..
rumah ky pernah di serang anai2 pada tahun lepas di ruang makan dan kabinet dapur kering. Ky dah panggil pest control untuk letak perangkap dan letak racun..hilang dah..tak ada datang lagi. Kali ini dia serang dapor basah pulak. Habis kabinet kayu bawah sinki dia jelajah. Sedo2 dah penoh jadi perkampungan dia pulak. 
En. Papa kata..kawan dia kata cuba spray dgn ubat lipas tu..tapi yang jenama baygon..berkesan  Katanya. Dia pernah buat dan anai2 hilang/lari laju - laju..hehehe..ituu yg En. Papa beli baygon tu..lagi pun murah katanya. Di kedai kawan dia tu jual mahal..sampai  RM14++ setin. Di mini market dekat rumah kitaorg cuma RM11++ je. Haisss...pakcik mamak  ni main2 harga pulak nmpknya ��




Tuesday, 3 January 2017

celoteh awal tahun baru

12 comments :
Assalamualaikum..

Tahun 2016 telah berlalu..tahun 2017 pula muncul..
Pada  usia seperti ky ini tidak membawa apa - apa makna dgn munculnya tahun baru ..
Ianya sekadar catatan tarikh dan masa saja. Setiap hari adalah hari baru yang bermakna buat kakyon. Hari dan masa yang mesti di hargai bersama insan - insan yg di sekeliling ky..kerana tidak di ketehui bila mungkin kita dapat bersama lagi...

Orang putih cakap.." like mother like daughter"..itulah yang terjadinya pada malam tahun baru. Oya pun tidaklah hendak menyambut sangat tahun baru atau pun tiada rakan hendak di ajak keluar..maka memeraplah dia dalam biliknya..sama mcm kylah..lepak2 baca buku..berintenet..belek henpon..sampai boring..hehehe
Bila boring mulalah mencari idea apa nak dibuat lagi. Paling senang tak payah nak pikir..buat aktiviti makan aje..hiihi
Malas  nak drive jauh..makanlah di Al Rawsha aje..5minit sampai dah. Tak payah nak bersiap dan  tukar baju lawa2..pakai ajelah baju yang dah sedia pakai..hehehe

 Jemu dah makan nasi..kami makan roti pulak. Roti ni memang ada dalam set ayam panggang atau ikan. Sekeping tu dah cukup kenyang untuk seorang..

 Minta En Papa ambilkan gambar ky buat kenanagan..* memang selalu buat camtu kalau kemana2 pergi pada hari2 penting..aleh2 dia pulak ambil gambar kami..hihi


Inilah masaalahnya sekarang..gajet tak lepas dari tangan. kalau dating ni kan.. bolehlah di ibaratkan.."pertemuan yang bisu " hihihi

berbalik kepada orang putih cakap.. " like mother like daughter " tu..inilah pesan ky buat ibu -ibu semua..jadikanlah diri kita contoh kepada anak anak perempuan kita. Tak boleh jadi yang sempurna sangat pun tak apa..janji ada lah yang boleh di jadikan contoh yang baik untuk diikuti olih anak-anak perempuan kita bila mereka besar kelak.
Urusan rumah tangga adalah asas urusan seorang perempuan. Yang lain2 ikut keperluan masing2. Sepandai mana  pun belajar..setinggi mana pun jawatan.. seorang perempuan perlu tahu ASAS  bagaimana menguruskan rumahtangga. Rumah tangga yang bersih dan kemas menarik aura positive kepada penghuninya. Aura positive boleh menarik penghuninya hidup dalam keadaan tenang dan selesa di rumah..
tidak semestinya rumah mesti besar dan mewah. Rumah kampung dan rumah kecil pun bila di urus dengan baik akan menjadikan penghuninya selesa dan tenang..
Jadikanlah " rumahku syurgaku "..
sedangkan rumah kecil pun tak boleh di urus..bagaimana pula jika rumah besar..lagilah banyak sepah dan sampahnya..

teringat ky suatu ketika dulu semasa ky ligat menjadi agen direct selling. Boleh di katakan setiap hari ky akan kerumah pelanggan membuat demo dan kadang2 menghantar barang yang di oder..
yang paling ky tak boleh lupa ialah kerumah seorang pelanggan yang  *nauzuhillah.. tak boleh nak cakap..
Bila pintu di buka dan di jemput masuk...terkejut ky di buatnya. Segala barang terhampar di atas kapet..penukul, paku, penyapu, sudu garpu, besen taperware dan segalanika barang ada di ruang tamu. Kerusi penuh dgn kain baju..sampai nak duduk pun kena kuap balik barang2 atas kerusi tu. Baju bersih, baju kotor dalam bakul campur sekali. *dia bising pada anak2 dia  yg ky nampak semuanya lelaki..
paling tak tahan..mee maggi tumpah dari mangkok sampai kering tidak beralih..huk
masya Allah..apalah yang di fikirkan tuan rumah itu. Tidak ke dia terfikir akan merasa malu jika bakal di kunjungi  tetamu atau memang  tiada tetamu yang datang?
kut ye pun tiada tetamu yang datang..tidak ke dia merasa malu dengan jiran tetanga?
Paling penting tidakkah merasa malu dengan Allah!
Allah hadirkan semua yang berada di keliling kita untuk dihargai..di hormati..di kasihi..walaupun ia tidak bernyawa dan ianya adalah HAK ALLAH. letakkan Hak Allah di tempat sepatutnya. Setiap barang yg wujud di muka bumi ini mempunyai roh. Hargai roh itu seperti nyawa kita sendiri. Semuga Allah memberkati hidup kita..kerana kita menjaga Hak Allah..
*ini pesan seorang ustaz semasa kuliah di Yayasan Restu..

Lagi satu perkara kena ambil iktibar juga..seandainya ada ahli keluarga yang sakit atau sakit tenat yang memerlukan jiran tetanga atau sanak saudara yang menguruskan secara mengejut..apa akan jadi bila keadaan rumah berserabut..tidakkah kita merasa malu..bukan saja kita yang malu..mereka2 juga malu..
Ky anggap mungkin itulah orang terakhir yg ky jumpa kerana sifat P*******nya..
namun.......ky kecewa...
Kekadang terfikir juga..kata orang apa yang ada di dalam.. itulah yang terzahir diluar..
Wallahuaklam..
***Catatan ini untuk mengingatkan diri ky sendiri. Tiada hubung kait samaada dengan orang lain atau sesiapa saja..yang masih hidup atau yang sudah meninggalkan kita..