*

Friday, 2 June 2017

masak ketam pecah telor

6 comments :
Assalamualaikum..

Salam ramadhan kareem hari ke 7
Ramadhan kali ini akk menahan nafsu dari mengunjungi bazar ramadhan dan menunjuk lauk pauk dan juga kuih muih. Sesekali en. Papa pergi juga mencari kuih muih feveret dia. Akk setakat buat bubur, agar2 pun takpe..tak habis boleh simpan dan boleh ulang2 makan. Nak buat kuih pun setakat nak mkn 3 orang tak berbaloi rasanya. Lauk pun masak masakkan yang  ringkas. Mungkin faktor usia yang menyebabkan kurangnya kegairahan menyediakan juadah untuk berbuka puasa seperti tahun sebelumnya..
Hari pertama Masak menu ringkas...daging salai masak lemak cili api. Bunyi macam banyak kerja jer nak menyalai daging bagai..salai dalam periuk pemanggang ajaib jer..sekejap dah masak. Tapi taklah sama rasanya macam di salai atas api/arang..
Menu kedua masak sambal  udang petai dan goreng pisang. Harga udang pun...masyaAllah jauh bezanya dgn harga dulu.. hampir berganda. Bukan udang sahaja..petai pun. Pendek kata semua barang keperluan harian kita naik mencanak..
Anak kedua pulak balik nak berbuka bersama..bertambah lagi dua menu.Nora bawa menu  masak ketam pecah telor yang maveles, ikan kerisi goreng dan lempeng pisang..
meriah sikit meja makan kami dengan hidangan yang berbagai untuk berbuka puasa..jika tidak hanya kami bertiga saja..setakat ala kadar saja..syukur alhamdhulillah..





Menu masak ketam pecah telor.. masak ala ala masam manis dipecahkan telor yang maveles ini menjadi tarikan utama masa berbuka..serius akk kata memang sedap. Bila akk masak nanti akk share resepinya yeee..

lempeng pisang. pergh..sekejap dan sapan..manakan tidak menjadi feveret semua orang..
yang dalam bekas tupperware tu semua menu dari Nora. Bila kemalasan melanda..nak tukarkan bekas  pun dah jadi masaalah. biarlah dalam bekas tu..tak banyak nak basuh pinggan mangkok kan..hehehe

Wednesday, 31 May 2017

Sambutan Hari Ibu

15 comments :
Assalamualaikum..
sebenarnya cerita ini dah basi..
bila akk buka draft elok jer gambar ni parking kat situ..dah standby nak di paparkan dan tinggal nak buat karangan. akk pun cepat2 buat karangan ringkas sementara mood nak mengarang dah datang..hihihi

Sempena sambutan hari ibu tempoh hari..*jangan kecam akak ye sebab ada setengah orang kata tak perlu lah nak sambut hari ibu bagai..kerana setiap hari adalah hari ibu. tapi bila ada anak2 yang nak meraikannya tak mampu akk nak menolak dan berkata tidak..sekurang2nya adalah satu hari dalam setahun mereka meraikan ibu merekakan! si Ibu pun merasai dirinya di hargai olih anak anak..*  :)

akk mencadangkan pada en. papa nak pergi JJCM..
tanpa di sangka en. Papa setuju dengan cadangan akk nak makan kari /asam pedas kepala ikan kat Melaka. Kebetulan di rumah pun takde sesiapa kerana cikpuan ada trip ke Melaka bersama geng ofis dia. Maka en.papa kata, apa kata kita terus keJB JJCM dan bersantai beberapa di sana..

okey ler tu..pucuk yang di cita..ulam datang menyerah diri..hehehe
Sampai JB pusing2 cari tempat penginapan..tersinggah di The Puteri Pacific JB.
en. papa main booked aje..katanya senang bila dah ada tempat nak menginap. checkin lewat sikit pun takpe.Tak tahu nak kemana..kami patah balik singgah ke JPO. Apa nak di buat lagi dah sampai sana kan..lepas cuci mata takkan nak tengok saja..cucilah sampai puas hati..



 Lepas checkin hotel kami di beritahu ada di sediakan hitea sempena sambutan hari Ibu...charge sudah termasuk dalam package harga bilik untuk semalam..
















banyak menu yang di hidang..tapi tidak semua yang kami boleh makan..orang kampung ler katakan..selera pun cara kampungkan..;)



En. Papa kekononnya nak belanja akk makan malam direstoran hotel. bila request kat kaunter..rupanya makan malam memang dah termasuk dalam package..
alhaamdhulillah..takyah susah susah..

Nampaknya kami ni bertambah2 sihatttt nya...hahaha
kena kurangkan sikit JJCM nampaknya..




antara juadahnya yang enak belaka..

Sebelumnya anak2 memeriahkan hari ibu dengan kejutan demi kejutan..lepas sorang sorang..hihihi



kejutan dari Puan Siti Izaura.



kejutan dari puan Noraidah



kejutan dari Puan Nadia

kejutan dari Puan Hani Sazila..


terimakasih kepada semua yang memberi..semuga kalian di berikan kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki, mendapat kebahagian di dunia dan juga akhirat..
Aamiin..

Saturday, 29 April 2017

Pasport oh pasport

21 comments :
 Assalamualaikum..
Selamat berhujung minggu kawan semua. Cuti lama ni awak2 semua pergi mana? Pergi bercuti..balik kampung..ada kenduri kendara, tak kisahlah apapun aktiviti semasa hari cuti.. janji masa cuti tu di isi sebaik2nya bersama keluarga tersayang..
Cuti panjang kali ini akak tak kemana2..kerana akak telah menerima tempahan marhaban sepanjang musim cuti kali ini..
Jadinya masa yang ada terluang ini akak ambil kesempatan berkemas2 rumah. Selongkar segala laci dalam bilik bagi longgar sikit..kalau tak padat jer susah nak buka katup..hihihi
Banyak bende yang akak hadiahkan pada en tong, hampir2 termasuk yang ini juga. 
4 keping pasport malaysia..1 pasport saudi ..yelah mestilah pasport malaysiakan, buatnya pasport akak dari Italy ke..harus nama akak bukan kakyon..hehehe
Pasport oh pasport..segala perjalanan akak tercatat di dalam tu. Bagi yang suka mencatit perjalanan mereka dalam blog atau apa saja..bolehlah mereka ingat tarikh perjalanan mereka..bagi akak yang dah kureng rajin mencatit ni..pasportlah sebagai bukti catitan perjalanan akak..


Dah masuk dalam tong sampah.. tetiba teringat..sayangnya jika di buang. Semuanya ada tercatat didalam pasport tu disetiap perjalanan akak ke destinasi pelancongan yang akak pergi. Akak ambil semula dan belek2 mengira berapa kali perjalanan sepanjang 23 tahun ini bermula dari tahun 1994 hingga ke tahun 2017..

 
Perjalanan jauh pertama yang akak tempohi * jauh le sangat rasanya masa tu kan..tambahan pula baru pertamakali naik kapalterbang..
Ketaq juga lutut sampai mercik peloh jantan akak..
Sampai pasport tu tamat tempoh akak tak kemana pun..satu pasport untuk sekali perjalanan...hehe

Lepas 8  tahun berlalu..sekali lagi mengulangi perjalanan jauh lagi.. dalam masa yang sama akak 
dengan  gigih  mewujudkan tabung pelancongan. Setiap lebihan belanja bulanan akak,  akak simpan di akaun lain. Minat melancong sudah meresap dalam diri..

Walau apa pun yang akak buat..KEWAJIPAN menjadi keutamaan akak..

   Ziarah Umrah pertama akak pada tahun 2003..menyusul pula  pangilan haji pada tahun 2004. Tapi akk mohon di tunda ke tahun hadapannya kerana ingin menguruskan perkahwinan anak akak terlebih dahulu.. 


Sebelum melancong kemana2.. akak menyimpan impian untuk ke Mekah menunaikan ibadah haji terlebih dahulu..
Pasport Arab Saudi semasa akak ke Mekah menun aikan haji. Dua tahun akak pergi tau.. ;) dari tahun 2005 hingga tahun 2006..hihihi
Tidak semua orang dapat peluang sebeginikan.. ;) 

.
Renew sepanjang tahun..alhamdhulillah..

Ada belen2 lagi ni.. nak kemana pulak ye..
Ingin menghabiskan sisa usia bersama my kesayangan .. 
InsyaAllah ingin ke mekah lagi jika di beri keizinan Allah..aamiin 

  


Monday, 3 April 2017

Trips ke Sapporo

12 comments :
Assalamualaikum..
Beberapa hari lagi..insyaAllah akak akan mulakan perjalanan/percutian ke Sapporo. Nak kata bercuti..takkan bercuti sampai 2 3 kali setahunkan..lebih tepat akak suka pergi jalan2 melihat tempat orang.. ; )
Kami 3 beranak sahaja yang pergi. Akak, anak perempuan akak dan cucu akak yang pergi, En Papa tak teringin nak pergi..tak tahan sejuk..katanya..
Lagipun kami baru saja balik dari Spain beberapa minggu lalu..
Perghh..banyak entry jalan2/melancong akak tertanggoh tak berupdate..terperap dalam draft jadi pekasam. Kalau ikan pekasam takpe juga..makan dengan nasi panas tentu maveles jadinya..
Trips ke Europah separoh jer entrynya..Italy pun sama. Trips ke Medan, Chiang Mai, Osaka dan Spain belum nampak bayang untuk dipubliskan. Kekadang rindu pada masa lalu..boleh adakan masa update blog hari2..ada masa blogwalking baca perkembangan cerita rakan bloggers. Saling wajib ziarah menziarahi sesama blogger yang kenal rapat di maya. Laa ni macam dah lemau rasanya..macam dah tak kecukupan masa untuk buat semua tu..mungkin juga faktor usia kut..hihih
Berbalik pada tajuk entry yang kami akan ke Sapporo..kami pergi sendiri..tidak mengunakan khidmat travel agen seperti kebiasaan akak buat bila nak travel. Anak akak ada
urusannya di sana..jadi akak pun ambil peluang ikut dan dia pun nak bawa anaknya jalan2 sekali..
Mesti ada yang tanya, tak penat ke akak ni..dengan usia yang dah warga emas ni asik berjalan ajer..
Alhamdhulillah..akak rasa lebih sihat dapat jalan2 melihat negara orang..kurang rasa stress..

Bila sebut bab jalan2 ni perkara penting yang di ambil kira ialah membawa pakaian sesuai dengan musim negara tersebut. Bagi akak jika pergi ke negara musim sejuk..akak tak perlu bawa banyak pakaian. Badan pun tak berpeloh..jadi baju boleh di pakai berulang kali. Tips dari akak ye..bila akak pergi melancong akak akan bawa baju yang lama2..yang agak2 taknak dipakai lagi..tak kira lah pakaian dalam ke..kain ke..bukan ada siapa yang nampak atau tahu kerana dah diselindong dengan pakaian sejuk kita. Bila balik nanti pakaian tu terus buang..boleh ringankan kilo bags kita..dan ruang yang dah kosong boleh diisikan dengan ole ole yang di beli disana. Jadi takdelah bags tu beranak pinaks...hahaha

Tak tahulah orang lain..bagi akak kena ada senarai semak benda yang kena dan wajib bawa. Kalau negara yang susah dapat makanan halal..ofkos kena bawa bekalan makanan secukupnya..
Lagi pun susah tercari2 kedai yang halal dan membuang masa saja. Nak2 jika pergi dalam kumpulan yang ada anak kecil. Cara akak..bawa bekalan makanan dan masak di bilik lagi selamat.
Ikut sajalah senarai semak yang kita dah buat..jika boleh kurangkan..kurangkan. Lagi ringan beg lagi bagus..

Untuk menjimatkan ruang
pakaian semuanya di kompres. Satu persalinan satu kompres..senang nak ingat/tahu berapa persalinan yang kita bawa n untuk berapa hari kita perlukannya..

Bekalan wajib bawa untuk sarapan pagi secara segera...

menu 
Pak Brahim juga wajib ada. Di Jepun ada jual nasi segera di setiap minimarket mereka.
Rendamkan  Pak Brahim dalam  air panas..pastu siap dah boleh makan..
Selalu akak masak air panas dalam ricecooker..baru rendam kan Pak Brahim, tapi baru2 ni masa pergi Spain akak dapat satu tips dari salah sorang peserta. katanya..rendamkan saja dengan air panas dari paip sinki..kerana kadang2 di bilik hotel tidak ada kettle untuk memasak air panas..
boleh ke gitu..

 
Handwarmer  juga penting..terutama untuk kanak-kanak yang tak tahan sejuk. Masukan saja kedalam poket baju.. ia berfungsi menghangatkan  badan di sebalik pakaian panas kita..
Nampaknya cuaca macam okey saja..tak perlulah bawa baju yg tebal sangat. Tapi kalau nak selamat bawalah sehelai yang tebal..manalah tahu cuaca itu cuma ramalan..boleh berubah bila2 masa mengikut kehendak Allah..kerana
Yang lebih berkuasa itu Allah..


Buah tangan dari majlis kawen

26 comments :
Assalamualaikum..
Setiap minggu ada saja majlis perkahwinan yang akak hadiri. Setiapkali pergi tentu ada saja buah tangan dari majlis kawen yang di bawa balik..
Tapi bukan semua buah tangan yang menepati ciri kesukaan kitakan.. Buah tangan dari tuan rumah kan ikhlas dia nak bagi apa..kita terimalah dengan rasa besar hati..
Cumanya..biarlah buah tangan itu yang memberi menafaat kepada penerimanya. Kalau takde pun takpe rasanya. Tetamu ikhlas hendak bersedekah kepada tuan rumah tanpa mendapat balasan apa apa. Agaknya sebab dah terbiasa dengan adat ikut-ikutan..membuatkan tuan rumah seolah terpaksa mengadakan buah tangan tersebut. Alangkah baiknya jika wang sumbangan dari tetamu di gunakan sebaik mungkin untuk perkara yang lebih penting..

Beberapa hari lalu..dalam sibuk berkemas beg pakaian yang akan di bawa melancong lagi di tahun 2017 ini..akk terperasan paket paket ubatan akak selalu berterabur di dalam poket beg pakaian atau pun didalam bag tangan. Akak terfikir kenapa tidak di masukkan kedalam beg kecil supaya nampak cantik, kemas, tidak berterabur dan menunjukan barangan itu sama penting dengan barangan yang lain..

Semalam kami menghadiri satu majlis perkahwinan. Nak tahu apa buah tangan dari majlis kawen yang akak dapat dari  tuan rumah..
Sebuah beg uncang yang sangat cantik..dan beg uncang inilah yang akak bayangkan untuk di isikan paket ubatan akak semasa berkemas tempoh hari..
Tapi terfikir fikir masa itu..dimana hendak ku cari...
Alhamdhulillah..rezeki itu luas..dengan belbagai cara Allah nak beri..
Bersyukur sangat dan kegembiraan itu milik Allah..
Akak gembira sangat..

Selepas di simpan dalam beg uncang tu nmpk kemas dan lebih bersemangat nak makan ubat. Taklah rasa malu waktu membuka paket ubat kerana makan ubat n suplement di public..

Sebelumnya..beginilah rupanya..


Comel jer rupanya..boleh disimpan dalam begtangan juga.
Bila kotor boleh di cuci kerana meterial dari bahan kain koton..


Terimakasih kepada tuan rumah..buah tangan ini sangat bermenafaat buat akak..
Alhamdhulillah..

Monday, 20 February 2017

Pizza di Red's Corner

26 comments :
Assalamualaikum..
Semalam sebelum model ky.. *gambar yang kat bawah tu* balik kerumah Daddy nya..dia request nak makan kentang goreng yang "sedapppp sangat!...katanya. 
Restoran yang ada jual kentang goreng yang sedap dan tahan lama keranggupnya hanya ada di Red's Corner..
Jadi jam 6 petang kami pergi..kiranya nak dinner awal lah. Kononnya semasa orang belum ramai. Selalunya setiap kali ky lalulalang sebelah malam sentiasa ada ramai orang. Tapi kali ini suasananya lebih ramai dari biasa. 
Bila kami masuk..seperti biasa staff yang sangat mesra dan peramah mempelawa kami duduk di lokasi paling sesuai untuk kami berempat. 

"terimakasih pakcik datang lagi..ini kali kelima pakcik datang! " wahh..terkejut kami..begitu perihatin staff di Red's Corner sampai boleh ingat kami datang kali keberapa. Staff tu pun ingat apa makanan dan minuman yang selalu kami pesan.. :)

" ramai orang hari ini ?
- siang tadi masuk TV3 Kak..JJCM..
" oowh yeke, tapi hari tu ada nmpk buat shooting..dah dekat sebulan rasanya..
- ikut giliran kak. lepas ni kami buka awal.. jam 4:petang kami dah mula beroperasi. 

jadi sesiapa yang nak menikmati kelazatan dan keenakan Pizza yang di bakar dengan kayu..mcm dapor orang dulu2..bolehlah datang ke Shah Alam..
bukan pizza saja.. menu lain pun ada..

 kentang goreng dia sangat ohsem..
biasanya fries mekde ke.. kepsi ke.. cepat lemaukan. tapi Red's Corner punya.. sampai  habis sebekas model tu makan masih lagi krispi..

teh o ice lycee dah jadi feveret ky..

setiap kali datang inilah menu pilihan en. papa..chicken chop grilled..

 pilihan mak model..haruslah banyak cheese nya..


ini pilihan nenek model..dah makan sampai 5 kali masih tak jemu2..
tengah menaip ni pun..terbau kewangian pizza yang baru keluar dari dapor kayu dan terasa kelazatannya kat tekak nie..