*

Thursday, 10 March 2016

Kami ke Italy

Assalamualaikum
Selamat petang..
Alhamdhulillah selesai juga last minit punya kerja. Persiapan untuk kami ke Itali.
Persiapan tak susah mana pun sebab kebanyakkan barang dan pakaian yang di perlukan sudah siap sedia ada. Cuma pilih mana yang sesuai dan mix n match saja. Makna kata pakailah mana yang telah sedia ada.. jangan nak macem-macem..hehehe

Masaalahnya bila melancung pada musim sejuk nie..ialah bab membawa pakaian. Pakaian tebal harus di bawa secukupnya. pakaian lapisan dalam harus juga dari yang tahan sejuk dan banyak lagi. Pengalaman lepas banyak membantu  memperbaiki persedian untuk bercuti di musim sejuk. kena buat satu entry khas untuk bab pakaian saja..yelah tu..hihi

Dua beg kecik kat depan tu penuh dengan 2 helai baju tebal seorang..sepasang kasut seorang, telekong, kain pelikat untuk En. Papa, sejadah, sunglass, berus gigi bersama ubatnya, tuala kecil dan barang kecil lain. Beratnya tak sampai 7kg pun.
Sebelum ke Itali kami transit di Dubai. Beg ini kami bawa sebagai hand lugged, ia penting untuk aktiviti semasa transit nanti..
 


 Dalam beg besar tu pulak..selain pakaian..makanan lah yang paling penting. Bawa bekalan cukup untuk 7 hari 7 malam. Makanan segera Brahim's, maggie dan Rapid Cuisine menjadi pilihan. memang takde pilihan lain dah!!
Makanan segera Rapid Cuisine ni blog Macam-macam ada yang bagi cadangan pada ky. bagus juga..adalah pilihan lain kan. Terima kasih pada Dr. DZ yang sangat humble..beliau rajin juga sekali sekala lepak kat pangkin nenek ni..melayan bebelan makcik yang entah apapa..hihi 
Nak tahu lebih lanjut atau nak merasa makanan segera Rapid Cuisine boleh terjah FB dia..

7 hari tak kan nak makan nasi beryani hari2..ky bawaklah beras putih. bolehlah masak nasi.. bawa biskut untuk kudapan. Dah macam berkelah pulak ye ! yelah dah tahu bukannya senang nak cari makanan halal kat sana..kena lah bersedia dari rumah kan..supaya taklah kelaparan kat sana nanti..

19 comments :

  1. Selamat bercuti kak yon...semoga dipermudahkan urusan di sana kelak.

    ReplyDelete
  2. Selamat bercuti, enjoy the trip kak yon, doakan saya sekeluarga ke sana juga :)

    ReplyDelete
  3. kak selamat bercuti ya...moga lancar perjalanan pergi dan balik :)

    ReplyDelete
  4. semoga selama5t dalam perjalanna pergi dan balik nanti..
    tumpang gembira bila kawan2 seronok bercuti ..

    ReplyDelete
  5. KY kakak nak ikut! Bestnya...
    Persiapan rapi dan cantik. Macam ini nak jenjalan kat sana hati dah senang KY.

    ReplyDelete
  6. SELAMAT KE ITALY KY SEMOGA GEMBIRA TRAVEL MELIHAT INDAH ALAM SEMESTA DI MANA SAJA...JAGA DIRI N KSHTAN.

    ReplyDelete
  7. Happy holiday KY ambik gambar byk2 nanti balik cerita kat blog boleh jd panduan jika ada rezeki.

    ReplyDelete
  8. happy holiday kak...moga lancar perjalan pergi dan balik...jangan lupe snap gambo banyak2 ye...tak dapat pi sana dapat tengok gambo pon jadi la...

    ReplyDelete
  9. Bila bercuti keluar negara isu paling penting tentulah makanan halal, saya pi Indonesia pun sibuk bawak biskut, nescafee dan maggi bagai rasa tak sedap pulak makanan kat sana tak kena selera.

    ReplyDelete
  10. Salam Puan,

    Saya Syahmi dari http://hidup.my/ dan ingin menjemput untuk review
    laman web kami. Kami sangat hargai jika Puan boleh review laman web kami.
    Puan boleh hubungi saya dengan maklumat di bawah.

    Terima Kasih.

    Syahmi
    syahmiruhaizat@gmail.com
    +6011-15359165

    ReplyDelete
  11. Wow..bestnya dapat pergi Italy. Happy Holiday Yon. Nanti jgn lupa cerita dan ambil gambar banyak2...

    ReplyDelete
  12. melancung juga boleh menjadi ibadah jika niatnya ikhlas dan perjalanannya dijaga.

    saya... tak minat dengan perjalanan yang kosong...

    ReplyDelete
  13. hai kakyon. 1st time aida terjah sini.
    dari blog mana x ingat plak td :)
    so bila gerak? moga perjalanan kakyon and famili selamat and enjoy!

    ReplyDelete
  14. Selamat bercuti. Bawak makanan banyak, habis makanan boleh isi barang2 shopping pulak.
    Kalau makchaq kena bawak beras biasa la kot.. nasik color2 x berapa suka..

    ReplyDelete
  15. Happy holiday KY.
    Normal bagi rakyat Malaysia kot kalau bercuti ke luar negara nak makan makanan Malaysia jugak.

    ReplyDelete
  16. Selamat bercuti kakyon..semoga ALlah permudahkan perjalan pergi dan balik Kakyong dan suami..Hepiii Holiday..

    ReplyDelete

terimakasih kerana sudi komen mengomen. komen mengomen boleh mengeratkan hubungan silaturahim di alam maya ini..