*

Wednesday, 4 November 2015

Hadiah Surah Yasiin

Assalamualaikum..

Semalam merajinkan diri berkemas rumah..
Ada satu alamari tu sejak pindah rumah 5 tahun lalu sampai sekarang tak pernah dikemaskan. Almari tu ky buat simpan segala barang doorgift yang ky dapat dari majlis orang kawen..bertunang dan marhaban cukur rambut atau bila balik dari jalan kemana2..barang shopping *jika tak sempat berkemas di situlah tempat parkingnya dulu..

ky perasan banyaknya ky dapat hadiah surah yassin dari majlis-majlis tersebut, selain dari tasbih dan barang-barang lain. Kebanyakannya makanan dan barangan comel buat perhiasan..Lalu ky memikir nak buat apa dan macamana dengan buku surah yassin yg banyak nie? Nak hantar ke masjid dan kesurau pun tak releven rasanya..sebab disana pun dah banyak orang hantar..
Semestinya  apabila tuan rumah membuat keputusan hendak menghadiahkan buku surah yasiin kepada tetamunya..sudah tentu beliau mengharapkan agar surah yasin itu dibaca dan sedikit sebanyak dapatlah beliau pahalanya.Yang membacanya sudah tentulah lagi besar pahalanya..Insyaallah..

Jadi ky kumpulkan di atas meja dan mula menyusun dalam kotak. Tetiba datang idea..apa kata ky bacakan satu persatu surah yasiin nie. Tak gitu pun setiap petang khamis atau malam jumaat ky baca yasiin jugakan. Daripada guna satu buku surah yasiin yang dah sampai lusuh tu..apa kata ky tukar kepada semua buku surah yasiin yang ky dapat ni. ikut giliran satu persatu.. sehari satu buku..lama lama habis jugakan..insyaAllah..






 setelah di bilang kesemuanya ada 122 buah buku surah yasiin.
Minta doakan ky ye anak-anak, adik-adik, kawan-kawan..supaya ky beritiqomah dalam melakukan apa yang ky nak lakukan ini.
InsyaAllah..


Alhamdhulillah..pagi tadi dapatlah ky tunaikan hajat pemilik buku surah yasiin ini..




44 comments :

  1. Kakak terharu KY.
    Bagus idea KY nak gilirkan membaca sebagai menghargai sipemberi
    Kalaulah ada pemberi yg terbaca entri ini mesti dia happy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak di bongkar almari tu..terperaplah buku yasiin tu tampa di baca Zakie..

      Delete
  2. assalamualaikum kak py,,,

    byk juga tu 122 buah yassin.mcm2 kaler ade..suka tgk..

    bgs tu niat nk membaca yassin...alhamdulillah..

    boleh juga di baca hari2.. dlm 4 bln boleh habis...weeeee..

    30hari x 4 bln =120hari
    apa2 pun semoga kita istiqomah ya. aamiin.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam Rubiah
      insyaAllah..doakan akak istiqomah ye..supaya akk cepat dapt habiskan membacanya..

      Delete
  3. banyak tu kak...insya allah pasti boleh!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap minggu ada marhaban..bakal ada lagi tu Anies..

      Delete
  4. Sya pun banyak dapat pemberian dari majlis2 ni kak yon...tak kira pulak berapa bnyk .Bagus juga idea kakyon ni,selama ni sya baca yang mana suka je...cian pulak pada yg empunya yg mengharapkn kita membaca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dah nmpk banyak tu..rasa bertanggungjawab pulak nak membacakannya...

      Delete
  5. menarik idea kak..Alhamdulillah, semoga yang memberi dan yang membaca sama-sama dapat pahala

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq sal. yang baik itu dtgnya dari Allah swt..

      Delete
  6. Cara terbaik ni...sangat terbaik...moga istiqhomah ye.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdhulillah..begitulah harapannya..

      Delete
  7. insyaAllah niat KY yg murni tu pasti tertunai jua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin..aamiin..Yarobbalalamin..

      Delete
  8. InsyaaAllah semoga habis KY membaca semua surah Yassin yang ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin..Aamiin..semuga Allah memberi kelapangan masa untuk melakukannya..

      Delete
  9. Penyelesaian yg sgt bernas... Saya sokong 106%...
    Semoga berjaya KY :)

    ReplyDelete
  10. Terimakasih nur.. :)

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah bernas idea KY, rumah ni pun banyak ana kumpul mungkin satu hari nanti ia boleh digunakan juga in shaa allah

    ReplyDelete
  12. wahhh..banyak juga tu kak sampai 122 surah yasin... bagus Idea akak.. boleh di praktikkan..tiap kali baca tukar satu2 ....lama kelamaan nti semua habis dibaca..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikut perancangan 4-5 bulan baru habis baca semuanya. bergantung juga pada keadaan semasa akak. harap2 perancangan menjadi kenyataan..

      Delete
    2. Salam singgah melawat akak :):)

      Delete
    3. terimakasih ye atie..singgah sini..

      Delete
  13. banyak nye kak cantik2 pulak tu ...mudah mudahan semua surah tu akak dapat baca secara bergiliran....yg masih dalam kotak tu siap tasbih kecil cantik dan manis sungguh kalau di buat berkat...kat tempat saya ni masih bagi telur atau jajan2 je surah2 camni ada la jugak tapi baru terkumpul 5 buah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebanyakannya akk dapt dri majlis cukur rambut. cantik2..mcm sayang nak bukak..

      Delete
  14. Bagus juga idea KY tu. Kak Zai pun ada banyak surah yassin dari pemberian orang. Sekarang kak Zai simpan dalam bakul dan letakkan atas meja kecil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. letak di tempat yg senang nak capai kan kakzai..bila2 sempat boleh baca..

      Delete
  15. wah..mmg banyak sgt tu kak! Semoga istiqamah kak..tentu terharu kalau pemiliknya tau tentang usaha akak ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah ujie..bertambah bersemangat untuk cpt habiskan..

      Delete
  16. Banyaknye buku yassin KY.... Bunda pun ada juga dapat dari msjlis yang sama....ada juga simpan, tapi tak tetkumpul setempat....

    Lepas ni nak cari dan kumpulkan setrmpat...dan boleh dibacakan gilir2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai rupanya yg kumpul surah yasin ni..mari kita gilir2 bacakan bagi menghormati pemberian mereka..

      Delete
  17. Baik rancangan tersebut.

    ReplyDelete
  18. kekadang saya persoalkan juga sebab orang gemar sangat bagi gift surah yassin. mungkin niat tuan rumah itu baik tapi pada saya, practicallynya, surah itu akan tersimpan dan jarang dimanafaatkan sebab sudah banyak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ky pun mulanya berfikir begitu. tapi bila fikirkan semula apa tujuan orang bagi gift surah yasiin tu..timbul idea seperti di entry..

      Delete
  19. surah yassin klu kerap baca lagi elok . kalau blh bila ada kelapangan ... mmg byk sungguh tu kak yon ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sambil baca tu sedekahkan kpd empunya surah yasiin tu.. juga kpd arwah ayah dan saudaramara..

      Delete
  20. Saya ada juga dpt Yaasin ni KY....Tp taklah sebanyak mcm KY tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. marhaban setiap minggu dapat. lama2 penuh satu rak almari. lepas bacakan KY nak hantar ke masjid atau ke surau..

      Delete
  21. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  22. 122 buah? in shaa Allah u can do it

    ReplyDelete

terimakasih kerana sudi komen mengomen. komen mengomen boleh mengeratkan hubungan silaturahim di alam maya ini..