*

Tuesday, 7 July 2015

entry santai ke Ikea

Assalamualaikum..
entry bersantai-santai..
Selesai sudah kerja2 menjahit langsir. bukan jahit berpesen pun..cuma jahit lurus dan jahit tape dia. tapi itulah.. dah warga emas ni kan..buat kerja pun slow n lambat jadi..hihi Ambil masa 5-6 hari juga nak siapkan langsir kat ruang tamu ni yang cuma ada 6 buah tingkap. tingkap lain di bilik, di ruang family dan dapur, guna saja langsir lama yang masih elok walau pun dah dekat 5 tahun usianya. Masa beli mula pindah sampai saat ni..ky recyclekan saja. nasib baik ukuran tingkap dan sliding door sama size nya..jadi ky tukar2kan saja.
 Menyahut seruan supaya berjimat cermat. kalau tak nanti.. tak balik kampung pulak akak..sbb budget dah habis ke langsir..hihihi


Selesai menjahit berkemas pula. menyusun segala balang botol  tupperware tipuware segala bagai. terpandang pulak bekas kedap udara yang ky beli di Ikea sebulan lepas. kekonon nak buat bekas kueh raya. tapi bila fikir2 balik macam membazir saje beli benda ni.. sedangkan ky telah membeli corelle snapeware semasa bercuti ke Langkawi musim cuti sekolah lepas.
Memandangkan belum sampai 100 hari KY membelinya..yakni jangka masa yang di bolehkan untuk menukar barang yang di beli sekiranya tidak sesuai atau apa2 ajelah..maka ky pergi memulangkan semula ke Ikea dan Ikea akan membuat refund..
refund di buat melalui akaun kredit kad.

 
 Tetiba teringat semenjak ky mula menjadi ahli family Ikea..ky belum pernah meredeem point yang terkumpul..dengan bersemangatnya ky pun meredeem. sekali  redeem dapatlah voucher berjumlah rm105..alhamdhulillah...
 tak tau lagi nak beli apa..kena fikir2. Rasanya nak simpan dulu..boleh shopping dalam tempoh 3 bulan. kalau terlupa..melahulah jawabnya..
 




26 comments :

  1. banyak tu KY...bleh belanja meat ball x? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala..ky tak mkn meat ball kat situ..huhu

      Delete
  2. Alin baru redeem ritu...dapatlah 40 hengget...hehehehe

    ReplyDelete
  3. rezeki tu boleh buat beli lain2 keperluan raya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat masa ni belum nk beli apee..tak sempat nk meninjau2 ..

      Delete
  4. Tak pernah belanja kat ikea...

    ReplyDelete
  5. Kakcik ni sampai ke IKEA pun tak pernah... Sedih kan? :(

    Rugi kalau tak tebus kupon tu KY...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakcik belum ada keperluan untuk kesini kut..

      Delete
  6. bestnya, tapi tu lah bulan2 Ramadan ni nak tawaf IKEA satu hal gak tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sejuk..boleh bersantai Ana...

      Delete
  7. oklah blh pulang . x la membazir kan ... byk tu dpt redeem kak yon .

    ReplyDelete
  8. Wah... baguslah akak pandai jahit langsir, kalau saya harapan ajelah, jahit baju selai pun tak lepas hihi :D

    ReplyDelete
  9. dah lama tak pergi ikea...penat berjalan dan rambang mata je dok dlm ikea tu...hihi..
    follow blog saya ye... http://diarihatiwanieyahaya.blogspot.com..boleh tukar2 idea dan info..tq..

    ReplyDelete
  10. Last year, beli langsir.. nenek sedara yang jahitkan..
    Tahun ni.. gunapakai apa yang ada jelah..

    ReplyDelete
  11. iklah kakyon boleh juga menjahit lagi,sya ni dgn keadaan tangan yg selalu kebas2 ni ,tak larat nak menjahit nampaknya ,pakai langsir lama je walaupun rumah baru.

    ReplyDelete
  12. hamboooiiii...KY best nyer...
    meh la bagi 1 voucher tuh..hihihi

    ReplyDelete
  13. Kak zai memang selalu ke IKEA mesti ada aje barang yang nak dibeli lepas tu boleh makan meat ball dan karipap dia pun sedap.

    ReplyDelete
  14. bestnye kan ky , kalo kite pandai jahit, banyak boleh jimat... di zaman kegawatan ekonoMoney ni... ape pun, saya nak ucapkan terima kasih, sudi baca n komen blog saya, i folow u ky...slm perkenalan, n salam ramadhan 22 1436H

    ReplyDelete
  15. Saya jarang dapat ke ikea kak maklum le jauh duduk dimelaka tapi sangat seronok kalau dapat ke sana bole bikin rambang mata kan kak sume cantik2 sume rase nak beli....hihihi

    ReplyDelete
  16. Assalam KY, rindu ngan KY hihi.....salam Ramadhan KY....
    Alaaa...nak tengok langsirnya ....cuba tunjuk sikit.... warna apa, corak camne?
    Lamalah tak gi Ikea...

    ReplyDelete
  17. salam syg ky..rindu n akk jgk..kita pun sama thun nie nk berjimat habis..pkai mne yg ada jewlh..he hee

    ReplyDelete
  18. Assalam.. KY jgn gelak tau... wp saya duk KL belum sempat masuk IKEA... bila gerombolan opis pegi tau2 depa dah balik dah... nak tunggu anak free untuk ronda2 kat sana..

    ReplyDelete
  19. bestnya pandai menjahit..dari form 5 dulu nak bljr menjahit sampai sekrng dh anak 3 xbelajar2 lg haha sabor je la...

    Tema tahun ni kan kita berjimat cermat..

    ReplyDelete
  20. tak pernah lagi pergi ikea ni. :( :( haha

    ReplyDelete

terimakasih kerana sudi komen mengomen. komen mengomen boleh mengeratkan hubungan silaturahim di alam maya ini..