*

Wednesday, 8 April 2015

Biarlah gambar bercerita @London part2

Assalamualaikum..
Dua hari di London..memang KY rasa tak puas berjalan jalan. umpama makan makanan terselit kat celah gigi jer..hiks. dahtu..itu  saja kemampuan yang kami ada..
Wenkt Vacations menawarkan package musim sejuk ke Europe selama 9 hari 7 malam dengan harga RM6000 seorang. mahal ke murah ye?
Ada yang tanya KY.. kenapa nak pergi bercuti pada musim sejuk? 
kalau pergi musim panas takyah lahkan..kat Malaysia pun dah cukup panas..haha
Lainlah kalau pergi pada musim bunga. Tentu lebih menarik. Tapi ongkosnya..harus lebih tebel ya buk!
tayangan gambar part 1 ada di sini..

Hari pertama..awal pagi selepas sarapan di hotel..kami beramai-ramai menuju ke station keretapi yang agak jauh dari Hotel..lebih kurang setengah batu lah agaknya, ni maik agak2 aje ni..takde fakta. Olih kerana iternary kata free n easy dan kebanyakan dari kami baru pertama kali sampai disini..jadi urusan membeli tiket keretapi kami minta bantuan salah seorang dari kumpulan kami yang pernah belajar di sini. kiranya beliau tahulah selok belok kota London, walaupun hotel kami jauhnya lebih kurang 40 minit perjalanan menaiki coach dari kota London. Secara tidak langsung beliaulah yang menjadi pemandu pelancong kami bersama wakil  agent yang juga pertamakali sampai sini. tapi budak2 muda cepat belajar..dengan bantuan pakcik google..semua perjalanan anda mengikut aturan langkah anda dan pakcik google dan beliau dengan rela hati membantu kami..hihi


best nya di London nie.kumpulan kami ada 16 orang semuanya. sebahagiannya sudah membeli tiket awal untuk perjalanan lebih awal. Sebahagiannya terlewat membeli..sedangkan kami mahu bergerak secara berkumpulan. Abang Salleh kaunter tu bagi cadangan supaya kami tunggu saja keretapi yg akan sampai 20 minit lagi dan harga pun lebih murah. tiket yang sudah dibeli awal tadi boleh direfund..

 Entah berapa kali bertukar station dgn satu tiket saja..akhirnya sampai ketempat yang di tuju. Seharian kami disini menyusun langkah,  berkilometer jauhnya menyusuri sungai Thames sambil menikmati pemandangan indah, sesekali diiringi hujan renyai dan tiupan angin menambahkan lagi kesejukan dalam cuaca yang sememangnya sejuk.. tapi kami seronok..





  penat berjalan, makan makanan ringan dan minum..lepas tu tentu ingin mencari tandaskan?
susahnya mencari tandas publik. kalau ada pun jauh sangat..kena bayar pulak tu..1pound sekali masuk. 
bab ketandas ni..ada kenangan manis di sini. di tandas publik warga emas seperti kami masuk free saja. memangnya free atau kebetulan saja rezeki kami..hihi
ada sekali tu..kami main redah jer masuk restoran Italy dan sampaikan hajat kami. siap dia guide lagi dimana wash room..heheh
kebetulan ada members nak berhajat juga..bila dia tanya. "opps! sory sir..bla..bla..bla..
nikmatnya jadi warga emas di tempat orang..ngeeeee..

lepas menunaikan hajat..sementara menunggu members lain sampai..sempatlah mencari surviner di kedai ni ah.tak perasan pulak kedai tu kedai apa?






 sambil duduk2 tepi sungai tu..ralitlah pulak tengok burung berterbangan dan itik berenang-renang..
sejuk2 nie harus duduk rapat2..hihi

Sedar tak sedar..kami dah sampai kedestinasi akhir kami. kami di beri masa 3 jam untuk meneroka betapa panjangnya oxford street tu..hihihi
Semuanya branded nyah..tak mampu mak!
Setakat cuci-cuci mata oklah. dalam duk cuci-cuci mata tu..terberkenanlah pulak satu beg nie..rembatlah jugak seutas cross body beg jenama clarks. Murah lah juga harganya disini.. berbanding di Malaysia.
jenama lain mak hanya mampu pandang saja..huhu


apa lagi..esoknya mak gayakanlah..hahaha

inilah station tempat kami berjumpa dan berkumpul selesai shopping di Oxford street..naik keretapi balik ke hotel..



19 comments :

  1. dlm mahal2 tu sempat rembat 1 ya ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat kenangan Anies

      Delete
    2. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete
  2. patut lama hilang rupanya bercuti ke london n europe bestnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergi feb lepas paridah.. baru smpt nk wat entry

      Delete
  3. wahhh.. sampai ke london rupanya..! :))

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Kak Yon.
    Comel la pulak yang tang hat 'duduk rapat-rapat' tu.. sangat romantik..
    I LIKE !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam Shamsiah,
      hihi..terimakasih :)

      Delete
  5. Kakyon harga barang diLondon rasa mahal tapi dengan barang yang sama kalau beli kat negara kita berlipat ganda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betulla tu. beli setakat utk buat kenanagan jer Zai ;)

      Delete
  6. Seronoknya diberi layanan yang baik kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mereka menghargai warga emas..apa yang KY nampak selama 2 hari disana kakchik :)

      Delete
  7. wah..london tu!
    Tapi gambarnya kecik la kak Yon, tak puas saya tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ker. ky letak gmbr apa yg biasa ky buat.nak adjust lagi tak retilah Ujie :)

      Delete
  8. mmg simpan hajat balik hotel, tak sanggup nak masuk toilet awam
    sy ni cerewet sikit kalau bab toilet,huhu

    ReplyDelete
  9. ye ke susah cari toilet..huhu.dahla sejuk, mesti asyik rasa nak membuang..tak macam Sydney..senang cari toilet.

    ReplyDelete
  10. Murah lah tu kak yon dengan harga RM6000 tu utk 9h 8m tu.. semua ditanggung ke kak yon..

    ReplyDelete
  11. kalau ke London, Yes..London Bridge tu adalah tempat wajib singgah...ahaks...romantik tau kak Yon dan En Abe tu...

    ReplyDelete

terimakasih kerana sudi komen mengomen. komen mengomen boleh mengeratkan hubungan silaturahim di alam maya ini..