*

Sunday, 8 March 2015

kutu-kutu duit

Assalamualaikum..
kenapa malas sangat nak buat entry jalan2 pergi melancung nih..
agaknya mabuk naik pesawat dan penat belum reda atau pun malas nak memikir mencari menyelak gambar2 dalam phone dan camera..
sebut pasal melancung nie..tetiba teringat kisah petang tadi..lalu KY terus nak buat entry.. 

kebetulan bulan lepas KY baru saja habis main kutu-kutu. 
"siapa ada main kutu-kutu duit..habaq mai! best kaa main kutu-kutu duit nie? 
"dapat awai okey juga naa! kalau dapat last..lagu mana? mai habaq kat check!!heheh


sejak muda, KY suka-suka main kutu-kutu..bolehlah saving sikit. sbb terpaksa bayarkan, kira macam berhutanglah.Bila dapat..buat-buat tak tahu *jangan nak gatai tangan* terus simpan, tak kisahlah simpan dimana pun. biasanya kat Tabung Haji dan ASB lah. bila bersambung-sambung main paham-paham sajalah. agak-agak dah cukup *ikut kemampuan sara diri bila tua nanti*. akak stop buat simpanan..than mula menabung untuk pergi melancung pula. jadi tidaklah terganggu tabungan sara diri bila tua nanti.
 bulan mac ini kami mula main lagi. sebenarnya KY join main kutu-kutu duit ni dah lama sangat.bertahun-tahun...bersambung-sambung..
 selesai pusingan yang lepas..ingatkan taknak main lagi. nak bercuti dari pergi bercuti. tapi rupanya.. ada saja rancangan percutian yang di rancang..hehe.
En. Papa kata..selagi ada rezeki, badan masih sihat dan kuat..janganlah kita kufur dengan nikmat yang Allah kurniakan..
selagi rukun yang wajib telah di tunaikan..dan akan di tunaikan..insyaAllah..
tak perlulah risau apa-apa..biar Allah yang atur dan tentukan..

 berbalik kisah main kutu-kutu duit tadi..petang tadi pergilah En. Papa mencabut undi.
selalunya KY yang pergi mencabut undi dan tak pernah pulak dapat no 10 ke bawah. Tapi kali ini bila En. Papa yang cabut dapat pulak no paling corot. no 15 kawww..huhu
rasa macam taknak main lagi jer...huhu
tapi.. cik sakura macam dah melambai-lambai jer!..hahah



67 comments :

  1. Kat tempat saya panggil main kut..start main ni berpuluh tahun yg lalu dari sekolah rendah lagi...Punya lah pulun tahan perut simpan duit makan...Kalau yang jadi ketua selalu pegang duit, dia lah dapat no satu..Kalau saya suka nombor awal, suami pula suka nombor akhir katanya lepas dapat tu dah tak kalut nak bayar kat orang lain lagi...mcm2 kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pada KY ada kebaikan main kutu2 ni mala. sambil kita menabung kita juga membantu masaalah kewangan orang lain. contoh kawan2 KY yg main, saving main kutu semata2 untuk beli roadtax insurans kereta mereka setiap tahun. ada yang nak buat majlis kawen anak mereka dan macam2..

      Delete
  2. Assalamualaikum kak yon, perkongsian yang baik sebab dapat solusi menyimpan kan main kutu ni, saya memang minat travel tapi itu la kewangan la obstacle :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaman dulu..orang malas pergi bank dan bank tak popular pun. main kutu2lah tempat mereka menabung..

      Delete
  3. anie pun ada main kutu kat opis tapi ongkosnya ciput je kak yon,, sepadang dengan kemampuan diri hihi,, tapi kan,, anie lebih suka no last,, bayar bayar dan bayar,, time masa dapat dah tak payah bayar lagi hihihi,, terus boleh simpan,,

    kalau dapat yang pertama,, tak boleh nak shopping sebab akan kena bayar bayar dan bayar sampai habis hihihi,, pada anie lah the last batter than first,, sekadar pandangan peribadi saha 8-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah anie..the last better than first.dah habis bayartak perlu pikir nak bayar lagi. tapi KY suka tengah2..pakai separoh duit orang dulu. tapu pesan pada anak..kalau jd apa2 tolong teruskan bayaran..huhu

      Delete
  4. BAGUS MAIN KUTU NI CUMA KENA CARI YG JUJUR N BOLEH DIPERCAYAI KETUANYA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. kena cari geng yg boleh dipercayai

      zinziemeewah

      Delete
  5. saya ada juga ikut2 main kutu sesekali2 ,yang last ni pun dah ambil sebab dapat awal ...malas nak hutang lama2 ,bayar semua ...tapi taklh banyak mana ...ciput je kakyon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oklah tu SI. Sikit2 pun menabunng juga..

      Delete
  6. saya main kutu ngan kwn2 untuk bayar insurans kereta..hehe.. sb masing2 kalau tak buat cmtu memg abesla duit tu, nnt time nk bayar insurans menggagau memasing..huhu

    zinziemeewah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kawan KY.setiap tahun main kutu sbb nak bayar insuran n roadtax..

      Delete
  7. salam kenal. singgah sini terus follow. jom tukar link, kalu sudi meh terjah ngumah saya gak.. maseh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali NM03..
      terimakasih follow me..
      insyaallah boleh saja..

      Delete
  8. bagus main kutu ni pada saya, kita sebenarnya membantu kawan2 kita yg kesempitan...contohnya kalau time tu dia urgent nak guna duit utk renew insurance kereta ke, nak kawin ke..Cuma susahhhhhh sgt kalau dapat geng kutu yg tak komited, tiba tang dia bayar, dia hilang! hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya kita main kutu dengan orang yg kita kenal rapat. ada juga geng kutu yg liat nak bayar bila dia dah dapat..kesian kepala kutu kena dulukan duit dia sendiri..

      Delete
  9. Rasanya jarang main kutu ni KY....kalau nak main kutu, ada jer pakcik sebelah bagi nasihat mcm mcm , akhirnya tak jadi.... Kalau okje suka dpt last KY...best sikit, rasa mcm nampak duit kutu tu...
    Betul tu KY.....yg penting yg wajib dah lepas, berjalanlah semahunya

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus juga orang sebelah tu punya nasihat.takde kemungkinan kena tipu.OKje sama dgn yg lain suka dpt yg last ekk..

      Delete
  10. Kalau saya, suka dapat last-last. Terasa manisnya menunggu tu. Cheyywahh.. Tapi kalo dpt time raya atau ujung tahun tu pun seronok gak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu LYD..yang di cari ramai pemain kutu ni selalunya..no yg dekat raya..haha

      Delete
  11. Saya pulak main off on jer kakyon...sbb kepala kutu tu buat saya fedup...dah nak sampai turn saya jer...adalah org ni nak guna..org tu nak urgent..bukan sekali..sampai 3 kali....thn ni baru start semula..tak byk pun..main sikit jer...bulan 12 dah abis main...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dpt kepala kutu yg pentingkan kroni payahlah. kalau KY malas nk main lagi Eye_nee

      Delete
  12. SAYA PN DOK MAIN KUTU KAT OPIS NI.... SRONOK GAK KAK.... BOLEH BUAT DUIT SIMPANAN

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan Mayang..kalau tak main duit itu pun habis juga :)

      Delete
  13. ada sekali tu terkena juga KY.. masa tu nak sangat pakai duit tetapi yang dah dapat senyap pula .. sampai sekarang orang tu masih hutang denga saya..apo nak dikato :) ..saya prefer turn yang hujung2... kenangan manis pula ex boss lelaki bangsa India pun ... bila ingat balik kelakar pulak.. sudi pula boss yang garang tu join main kutu.. kalau unit lama dulu undi tiap-tiap bulan.. meriah cabut undit.. fleksible kalau ada sesapa nak dulu dia deal la dengan yang menang bulan tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. KY pun suka main kutu cabut undi setiap bulan. pernah main sekali banyak juga dpt xtra money..heheh
      orang kita tak suka main kutu undi hidup. yg suka main cara ini orang cina.mereka main ribu riban.tak terikut kita suka suka..

      Delete
  14. saya main kutu suka dapat last. betul2 mcm menyimpan. kalau dapat dulu macam tak syok lak

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kan MonaLea.. dapat awal macam kita pinjam duit orang..

      Delete
  15. sy suka dpt last sbb rs mcm penat da membayar..bla dpt rs lps satu beban ;-)

    ReplyDelete
  16. Kat sini orang biasa panggil *main undi*.. Nurul suka dapat awal.. kalau bole nak no.1, tak bole, nak no.2 plak.. gitu la seterusnya.. biasa main setahun aka 12 orang, so by the time orang yg last dapat, Nurul dah dapat dividen dalam ASB.. hihiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul Hidayah, kalau orang ASB baca mesti dia bagi 5 bintang. Pandai menjana kewangan..

      Main undi tu sebutan orang johor..ye tak?

      Ky pun dulu buat camtu.suka/memang minta dpt awal.. simpan dlm tabung haji ke ASB ke..dpt untung sikit..hihi

      Delete
  17. Hehehe aunty yon...alin pun suka dan sdg main kutu2....mak alin pun suka...igt dulu...kecik2 mak main kutu utk beli branag kemas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye alin..untuk org yg mcm kita ni elok main kutu utk menanbung.lainlah org yg income masyuuuukk beekepuk2..hehe
      Aunty pun sama..masa muda2 dulu main kutu rm20 sebulan.dpat rm200 beli gelang.dpt beli gelang besar..haha
      Rupanya dgn suka2 dan minàt jadi aset gelang tu..:)

      Delete
  18. Dulu kak zai pun suka main kutu. Boleh beli macam2 dan guna untuk jalan2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam2 boleh buat dgn duit kutukan Zai. Percaya tak ada orang bwli rumah sgn suit kutu. Cash tau..

      Delete
  19. dulu sy tak suka main kutu2 ni..rasa lebih baik menabung sendiri..tp tulah kan sampai kesudah tak menabung..asal nak menabung je pastu guna duit tabungan bila ada kes tertentu..skang en suami memang main kutu..cara ni je la nak simpan duit..lgpun takdenya tak cukup makan klu kita main ke tak main sama je kekdahnya duit takda jugak kan..en suami main dua nama..senang satu dpt awal,satu dpt lewat.haha..klu dua2 lewat pun takpelah..sama je kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka ayat puan kutu..
      "lgpun takdenya tak cukup makan klu kita main ke tak main sama je kekdahnya duit takda jugak kan.."
      Betull sangat.bila duit ada lebih dlm tangan..pandai je nk belanjakan.tapi bila takde pandai pulak dok dendiam..hehe

      Delete
  20. Di Indonesia ini dipanggil arisan... ada terlalu banyak group arisan... dan kebanyakkannya orang2 kaya... mereka meletak duit bukanlah untuk menunggu undi macam kita tapi lebih kepada perjumpaan ibu ibu saja... tapi di Malaysia, program kutu selalunya berjaya walau pun ada sekali sekala kita terdengar masalah terutama yang pecah amanah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best nya jd org kaya..main kutu tak tertungu tunggu bila nak dapat..huh
      yg selalu tak amanah tu main puluh ribu..silap ari bulan kepala kutu lari dulu..huhu

      Delete
  21. Saya main kutu khas utk roadtax keta n duit raya..nak harap simpan sendiri hermmn xleh pecaya...huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan! Ada duit lebih..gatal je tangan..

      Delete
  22. CP main kutu untuk pergi jalan-jalan. Selalu join makcik-makcik dekat rumah sebab selamat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. CP ni baguslah..mau Join makcik2..hihi
      Kurang risiko kena tipu main kutu dgn makcik2 ni.
      KY pun ada rakan main kutu..sejak mula bekerja sebahagian dr gaji main kutu tak berhenti..umo belum 50 aset bertambah2..

      Delete
  23. saya x pernah main kutu . alhamdulillah dpt disiplinkan diri utk menabung ... bila saya dpt gi travel agaknya ...

    ReplyDelete
  24. Tahniah QV. tak ramai org yg berdisplin boleh mènabung senďiri tau.KY pun perengkat awal susah nk simpan duit. Bila berkerja bersama bangsa lain KY ikut contoh mcmna cara diaorang berbelanja n menabung...

    ReplyDelete
  25. JM pun main kutu duit kat opis nih...itulah simpanan untuk pergi melancong

    apa? sakura dah melambai2..Kak Yon nk kek Koya ke huhhu...jgn tinggal daku

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kan JM main kutu buat pergi melancung..dpt melancung setiap tahun.
      budget beli shawl n baju n kasut n beg mahal yg bertukar setiap tahun tu.. kita tarik kesitu..huhu

      Delete
    2. ahaa..kak Yon...bila nak up entri baru

      Delete
  26. saya rasa saya penah main kutu sekali je seumo hidop,
    tu pun kutip sorang rm50..
    hubby saya rajin lah main kutu ni
    alhamdulillah, dengan izin Allah
    main kutu tahun 2006 kami boleh start bisnes kecil2
    walopon sebenarnya saya tak konfiden nak main kutu gitu
    hihi
    bestnya gi travel.
    saya teringin, tapi saya rasa rindu nak ke Tanah suci lagi
    insha Allah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun rindukan ke Tanah Suci lagi. last pergi tahun 2009. InayaAllah.. ada perancangan kesana lagi dengan izin Allah jua..

      Delete
  27. seronok ni main kutu duit
    asal jangan kutu kepala dah la
    haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kutu kepala racun sama dia..hahaha

      Delete
  28. Dulu2 pernah jugak main kutu duit ni...kalau giliran awal2 sangat pun tak best, last2 sangat pun jenuh menunggu...elok dapat yang tengah2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan Bunda..KY pun suka dpt no tengah. dpt awal lagi baik..hehe

      Delete
  29. saya pernah cuba berkutu tapi last2 bosan

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya terlampau ramai yg main jadi bosan kita menanti giliran kan..

      Delete
  30. kakyon best tau main kutu ni...
    atleast ada duit nak membayor atau membeli sesuatu...hihi
    kalau ecah memang suka dpt yg last2..senang...time kite dapat, dah xpayah pk nak byr lagi hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kan..kita tolong orng dulu. berbakti juga namanya tu..

      Delete
  31. Replies
    1. akak main kutu2..tapi kepala tak berkutu..huhu

      Delete
  32. Kalau saya, saya suka no hujung2.. orang lain dah habis guna.. saya baru nak dapat.. hehehe.. tapi dah lama saya stop tak main.. tahun depan kot baru nak join mana2 group yang main kutu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai yg suka dpt hujung2. ini orang yg tak suka berhutang. tapi jgn main kutu online aizamia..bahaya nnti kepàla kutu cabut lari..

      Delete
  33. KY ni gi mana? Tak balik balik .....tak tulis tulis entri ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..adikku nan sorang ni. akak masih di sini..akak masih di sini.. ;)

      Delete
  34. Salam hujung minggu Kak Yon..

    ReplyDelete

terimakasih kerana sudi komen mengomen. komen mengomen boleh mengeratkan hubungan silaturahim di alam maya ini..