*

Wednesday, 12 November 2014

Melancong ke Turkey part5

Assalamualaikum..

Selepas melawat muzium Mustafa kamal Ataturk * buku sejarah beliau pun sudah habis KY baca * kami di bawa ke Underground City. Nak tahu cerita pasal Underground City bolehlah tanya cikgoogle..
 nak cerita banyak pun tak pandai..sbb KY pun tak masuk dalam tu. Tour guide kami kata.. sesiapa yang rasa sihat bolehlah masuk..
yang ada sakit jantung ke darah tinggi ke..tak di benarkan masuk..
kat dalam tu sempit..kang terbongkok-bongkok..sakit pulak pinggang. kalau berlaku apa-apa susah nanti..takut tak boleh keluar..hahaha
jadi kami pun sedorlah diri..huhu

  Underground City ialah perkampungan bawah tanah yang di bina ratusan tahun dahulu dan telah menjadi sejarah. terletak di sebuah perkampungan yang di diami olih puak syiah. disinilah perkampungan puak syiah yang terbesar..menurut kata tour guide kami..



anak-anak mereka leka bermain dengan anjing. maknanya tiada istilah.. *i nak touch anjing..tapi i  nak pelok cium anjing*..hehe
pemandu bas kami bernama..Hussin bin Hassan, tapi selamba jer pelok-pelok anjing.haha.. tak sampai hati nak ambil gambar dia...huh




sementelah takde cerita dan gambar menarik di underground city, KY tepek ajelah gambar  apa-apa saja yang ada..

sebelum meninggalkan Angkara..
..bersama tour guide kami..cik Lale..

pemandangan dari dalam bas sepanjang perjalanan..


 lautan pumpkin yang belum di tuai..
 


22 comments :

  1. Kakcik betanhan nak ikut Yong Halimaton MOH KEMBARA kononnya balik ke kampung suami beliau di Turki sana...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila nak ke Turkey kakcik..ada peluang jangan lepaskan. ada kenalan di sana lagilah seronok..boleh mengenali budaya mereka lebih dekat..

      Delete
  2. Mereka dah jadikan anjing macam kucing ye KakYon.
    Nampak sangat kelonggaran agama mereka kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. masjid banyak..tapi yang memenuhinya orang tua-tua saja..

      Delete
  3. SubhanAllah cantiknya pemandangan ladang pumpkin dan view sepanjang jalan tu kakyon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak mlagi view yg cantik..tapi banyak gmbt blurr..maklun amik masa dalam bas bergerak..

      Delete
  4. canteknya view...syok kan makan angin sambil nengok cultural orang sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye eiza..memang seronok melihat budaya di tempat orang..budaya kita juga yg terbaik..

      Delete
  5. seronoknya dapat jalan2 tengok tempat orang...entah bila turn sya... :)

    salam kenal....first time landing sini.. (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan nabilah. mekasih sudi singgah..
      insyaallah suatu hari nanti pasti dapat kesana..

      Delete
  6. Tu dia luasnya ladang labu depa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. luas..seluas-luasnya..sepanjang jalan macam-macam ladang ada..

      Delete
  7. gersang juga buminya ye KY, lain mazhab atau mmg tak berat sgt pegangan mereka ye..apapun pasti kenangan terindah KY di sana.. seronok ana lihat dari foto2 KY :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada yg gersang..banyak yg subur. lain mazhab lah tu ana..

      Delete
  8. Kak Yon..lama tul JM x singgah sini..jap nak baca entri dari part 1

    ReplyDelete
  9. slamba jew pgg anjing ea..ermmm pelik

    ReplyDelete
    Replies
    1. tentu anjing tu biasa dgn mereka..mcm jinak je..

      Delete
  10. nama seperti org islam tetapi fahaman syiah rupanya..boleh peluk2 anjing sesuka hati..sabar je lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi mereka mungkin anjing tu bukan najis..

      Delete
  11. geram tengok pumpkin tu!boleh buat pengat

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapkan pengat labu.diaorang buat soup mkn dgn roti..

      Delete

terimakasih kerana sudi komen mengomen. komen mengomen boleh mengeratkan hubungan silaturahim di alam maya ini..