*

Wednesday, 5 November 2014

Melancong ke Turkey part3

Assalamualaikum.. 
selepas melawat Muzium Topkapi Palace kami berjalan kaki menuju semula kemasjid Biru.
KY share gambar pemandangan sepanjang jalan dari Muzium Topkapi Palace kekawasan masjid biru..bas kami menunggu  kat area situ..

pemandangan biasa..lelaki Turkey suka lepak sambil menikmati apple tea.
kalau kat M'sia macam kedai mamaklah..

 pemandangan biasa..penjual buah delima ada di mana-mana.
 sebiji buah delima sebesar penumbuk lelaki berharga 1lira. segelas jusnya dari perahan sebiji delima harganya 3 lira.
jenuh juga nak menghabiskan segelas tu..

rumah/kedai dengan reka bentuk yg..tak tau nak kata apa. nmpk simple tapi menarik perhatian..
 kedai/butik jualan di sepanjang jalan..

 pemandangan dari jauh masjid biru..
orang ramai berpusu-pusu..

 pemandangan sepanjang jalan ke Angkara. KY ambil gambar dari dalam bas yang bergerak. maklumlah kan.. bukannya pro..jadi banyak gambar yg tak jadi dan blurr. apatah  lagi tuannya tengah blurr..kejap tidur..kejap bangun dalam bas..hahaha

 singgah di R&R dan minum-minum..
 harga tiket masuk ke Muzium Topkapi..
sehingga jumpa lagi..

27 comments :

  1. buah delimanya mmg besar . geramnya tgk . saya mmg suka mkn buah delima sambil tgk tv . kudap - kudapan yg sihat ... rumah kedainya tertutup dah mcm rumah ... klu saya rugi tertidur sbb x dpt tgk pemandangan negara org . tapi klu mata dah nak katup , layan je lah ... letih kan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. buah kegemaran Nabi kan.
      bila dah letih tak ingat apa daH QV. pantang duduk terlelap..;)

      Delete
  2. Masya Allah besarnya delima! Geram tengok.
    Yela kak..rumah/kedai tu mmg menarik sgt! Brg jualan tu pun..hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. barang jualan disepanjang jalan ni agak mahal kalu nak di bandingkan dibazar Ujie.

      Delete
  3. Kak zai suka tengok barang jualannya, macam hiasan dalaman kan kakyon.

    Satu hari mesti jejakkan kaki ke Masjid Biru, in shaa Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masuk dalam kedai..rasa tan nak keluar. nak tengok semua barang cantik2..last2 tak beli apa, rambang mata jer..

      Delete
  4. Salam kak yon.wah kak yon g jenjalan ya.uish bestnya..intan teringin nak pi Turkey..delima! wah besar besar..terus teringat pati delima gulshan dari turkey..bagus makan buah delima n..byk khasiat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm intan..
      pati gulshan kat kedai turkey tu ye.pernah beli tapi tak lalu nak minum. walaupun tahu banyak khasiat. yg fresh ni lagi sedap..masam kelat tu yg tak tahan..;)

      Delete
  5. delima tu merah sungguh pun isinya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye nieda. tengok geram jer..

      Delete
  6. cantik decor turkish kan, minum minum epal chai ke kak yon. tetingin nak pi dengan anak-anak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. barangan dia semua nmpk mewah..
      hari-hari minum apple tea, sampai rumah rasa teh kat sini dah tak sedap..haha
      ada rezeki tak rugi ke sana BabYpose..

      Delete
  7. Amboi! besar2 buah delima dia...dapat minum jus dia fresh2 sedapnyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dahlah besar..buahnya fresh lagi..

      Delete
  8. bestnye ky..bila zila dpt sampi ni..teringin nk g..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah zila..bila ada keinginan sampailah tu nanti..

      Delete
  9. Salam Singgah - cantik cantik cantik... memang suka Turki... sejukkan kat sana... Eropah memang sejuk... satu hari nanti memang nak ke sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abang Bear.. terimakasih singgah. sekarang tengah autumn sejuklah sikit. pergilah sementara masih muda. dah tua mcm kami ni..nak jelajah sangat pun tak larat..jadi duduklah dalam bas aje..hehe

      Delete
  10. Pemandangan yang cantik dan bersih, delimanya yang fresh tentu krukk krakk...isi merah..sesuai dengan nama merah delima..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tetiba teringat batu merah delima Su.hihi
      makan sebijik pun jenuh nak menghabiskannya. kata orang.. kalau makan buah delima tak boleh share sbb dalam banyak isi tu kita tak tahu yg mana satu ada khasiatnya..wallahuaklam..

      Delete
  11. Yonn...thankyou sharing cerita ni. Cantik dan menarik sungguh tempat depa ya. Suka sangat tengok banggunan kedai tu..dan buah delima..mmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak bangunan lama dipelihara semula Mala. mereka mengekalkan sejarah dan tamadun mereka. walau akk tak minat sejarah..balik dari sana sukapulak baca buku sejarah pemimpin Turkey yg dulu..huhu

      Delete
  12. Suka tengok gambar-gambar ni. Walaupun belum sampai sana lagi boleh lihat keadaan Turki di sini. Terima kasih Kakrose.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesama PMDP, nak cerita bab sejarah Turkey ni tak pandai sangat. KY share gambarnya ajelah.. :)

      Delete
  13. Memang betullah yer KY....banyak berjalan luas pandangan banyak pengalaman....okje tengok dan baca cite KY.....jadiklah hihi....

    ReplyDelete
  14. 1 lira berapa RM kak Yon

    ReplyDelete
  15. sedapnya nampak buah delima tu... dahla besar. merah pula tu!!!!
    betul lah. rumah2 kedai dia sgt unik. simple tp cantik

    zinziemeewah

    ReplyDelete

terimakasih kerana sudi komen mengomen. komen mengomen boleh mengeratkan hubungan silaturahim di alam maya ini..