*

Thursday, 10 July 2014

gajet untuk dapur

Assalamualaikum..
Alhamdhulillah..akak bertambah sihat..
baru terbuka perasaan akak untuk mengodek apa yang ada kat dapor. Bila dah sihat selera makan pun bercambah. tambahan orang kesayangan pun sama-sama bercambah seleranya..akak pun mencarilah idea,  resepi apa yang boleh membuka selera..

Haaah..gajet dapur bukan main banyaknya..tapi jarang sangat akak guna .takut pula akan kena dakwa bila di akhirat nanti...banyak barang/harta di beli..tapi tak dimanfaatkan sebaiknya..jadi akak gunakan juga sementara usia masih berbaki lagi...


 lama dah membelinya..semasa masih tinggal disini lagi. Seingat akak baru akak pakai sekali saja. Sebenarnya semua kemudahan dah ada..cuma tuanya yang leka dengan nikmat menjamu selera di kedai saja..hehe..

 jadi akak pun mencari resepi..apa yang boleh di buat dengan benda ni.
 hasilnya ada di sini..

 baru lepas blend susu dgn kurma nak buat minum masa sahur..

 gajet ni pulak akak dapat hadiah sempena besday akak february lepas. Menantu sulong akak yang hadiahkan. dia nak suruh akak minum air berkhasiat setiap harilah tu...hihi

41 comments :

  1. Shake n take blender tu saya berkenan tapi tak terbeli lagi. Mudah ya bila guna tu. Boleh terus bawa ke mana2 jusnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang berniaga..macam idea ada.sebenarnya boleh jer guna blender..hehe

      Delete
  2. apa nama gajet tu kak? nampak menarik. boleh masak sume mende ke? jakun nau saya ni kak, sume nak tanye hihi
    tp shake blender tu sy tau :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengukus electrik eiza. Tak praktikal sangat kalau family besar.stakat kukus instant food bolehlah..mcm pau ke..sayuran ke..

      Delete
  3. Bila dah ada gadjet yg mudah bila nak masak macam-macam cepat KakYon.
    Kakak tak ada shaker tu. Lama teringin tapi tak terbeli lagi sampai hari ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memasak ni kena rajin .bnyk mana pun gajet kalau ada penyakit M..kirim salam jer..hihi
      akak pun dpt hadiah tu..klu tak harus juga tak tahu ujudnya shaker tu.. :)

      Delete
  4. Electric steamer.....

    ReplyDelete
  5. Wah cantik Electric steamer Kakyon. Nanti lagi senang nak masak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn ada penyakit M singgah sudah. Secanggih mana gajet pun tak jadi juga..ngeee..

      Delete
  6. KakYon
    macam same jek kite punye
    ahaks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama ekk ? Last2 verguna juga benda ni..ptang ni nk mengukus lagi..hihi

      Delete
  7. Sayang menantu dekat akak ye... Belikan shake & take supaya MILnya sentiasa sihat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdhulillah..nikmat yg tak boleh diucapkan dan di ceritakan..:)

      Delete
  8. macam2 gajet kak yon ada, ana yang guna2 elektrik ni jarang gak guna,selalu gunakan sumber gas memasak je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana..senang guna dapur gas jer kan.. sekali harung nak bersihkan..

      Delete
  9. saya dh lama tak guna pengukus elektrik yg duk berlapuk trsimpan ...pakai pengukus manual boleh kukus banyak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu SI..guna pengukus biasa lagi senang..boleh msk banyak..

      Delete
  10. mudahnya nak buat jus bila ada blender..sura pon teringin nak jugak...
    manfaatkannya kak..dah ada barang tu..:).

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah sangat untuk org berkerja Sura. blend n terus bawa pergi.
      yelah.. baru dengar barang yg kita beli kenalah di guna..nanti dia mendakwa kita di akhirat kelak..takut!!

      Delete
  11. Salam Kak Yon..
    yang besar tuh pengukus yer??
    senang x nak guna?? nampak cam menarik jer.. hehehe.
    blender jus tu pon menarik. tapi tu laaa.. bila dh ade kan malas pulak nak guna (zuralahhh) hehehehe

    salam kenal dari zura~

    ReplyDelete
    Replies
    1. wksalam Nafira..
      yg cop singer tu pengukus. senang nak gunanya, tapi tulah.. kalau nak masak seciput bolehlah..hehe

      blender tu sangat berguna..cumanya di takuti kekurangan bahan nak di blend..heheheeee

      Delete
    2. oww Zura eh..salam kenal juga dari kakyon~~

      Delete
  12. betul cakap kak yon tu better guna takuat nak akan di soal pulak..baik betul menantu kakyon..dia perihatin :-)

    Kak Yon..jgn merajuk...email pada JM alamat umah tau...JM takkan akan simpan..org lain tak tahu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam ni hari-hari ler akak kena masak JM. pasni tobat (insyaAllah) taknak beli perkakas dapor lagi..banyak dah..huhu

      eleeeeh..akak main-main jer usik-usik orang tu. seronok kan JM..kita gurau-gurau kat maya ni..

      Delete
  13. Kakyon sama macam kak zai macam2 gajet ada kat rumah tapi tak digunakan. Oven delonghi dah setahun hubby beli tak pernah guna.Kak zai lebih suka guna oven gas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak mana pun gajet cangih kita ada kan Zai..cara lama juga kita sukakan. rasanya macam cepat jer kita buat kerja..

      Delete
  14. Brand Singer lagi tu pengukus letrik tu..hihihihih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu ler dia tag yg popular zaman dulu-dulu.. "Singer~~ membaham keluarga bahagia~~ "hehehe

      Delete
  15. bestnyer.. dpt guna utk panaskan makanan.. hehe

    Jemput Join "Segar bersama Fresh Care dan Safe Care Giveaway by EJulz "Segar bersama Fresh Care dan Safe Care Giveaway by EJulz"

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah memang sesuai untuk tujuan tersebut ejulz..
      insyaAllah..

      Delete
  16. Saya bru tgk pengukus letrik dlm ctlg amway...mcm berminat tpi sabar dulu...ada menantu ni best jgk..boleh dpt hadiah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amway produk berkualiti..tentu mahalkan..
      akak suka pengukus ni. salah satu sbbnya..cantik bila letak kat dapur sebagai perhiasan juga..:)

      Delete
  17. macam2 ada untuk kemudahan juga kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Mar, seiring dgn kehidupan moden..

      Delete
  18. bestnye shake n take tu sesuai sangat bulan pose ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam boleh guna Zara, bukan setakat blen buah, akak blend juga cendawan utk buat sup dan bancuh chiken gravy mix..

      Delete
  19. Ooo..comelnya pengukus singer tu..shake n take tu pun senang nak guna kan kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. semuanya yg menyenangkan kerja2 suri rumah..:)

      Delete
  20. Nak tau jugak KY....apa resepi dalm pengukus tu hehe....
    Haiii....untunglah ada menantu yg baik hati KY...

    ReplyDelete
  21. heheh..ada kat sini OKje..
    http://yonsmenu.blogspot.com/2014/07/bawal-putih-kukus.html
    alhamdhulillah..amin :)

    ReplyDelete

terimakasih kerana sudi komen mengomen. komen mengomen boleh mengeratkan hubungan silaturahim di alam maya ini..