*

Wednesday, 9 July 2014

apa nama kueh ini sebenarnya..jangan buat malu..

Assalamualaikum..
entah dari mana datangnya gambar ini..berlegar-legar dalam whatsapp group akak..
akak ni orang Muo..tapi tak pernah pulak dengar nama kueh ini!
bubuh ler nama yang elok-elok sikit, baru berselere nak makan. takkan orang Muo tak tahu makna perkataan itu..

 BUAT MALU ORANG MUAR AJE !!!!


 bila akak google..keluar gambar ini hah!


tetiba akak teringat pada acuan kueh ini. masa akak kecik-kecik dulu arwah embah akak selalu buat kueh mengunakan acuan serupa ini. Tapi kueh yang di pangil " kueh gandos " ini hanya guna bancuhan bahan tepung, kelapa parut dan garam. sama macam nak buat lempeng kelapa..dan rasanya pun hampir sama. tapi bila di bakar dalam acuan seperti itu..lain pulak rasanya..ia lebih wangi dan sedap..

Selepas arwah embah meninggal dunia, tak tahu kemana perginya acuan itu. Selalu juga menjadi bahan bualan kami adik beradik akan keenakkan "kueh Gandos" yang arwah embah buat, dan kemana dan dalam simpanan siapa acuan "kueh Gandos" tersebut..
puas juga emak bertanya pada adik beradiknya..semasa mereka masih ada, tapi tidak  ada siapa pun yang mengaku ada mengambil atau menyimpannya..
barangan dah antik..dah tinggal misteri jer..

25 comments :

  1. Gambar tue di edit rasanya..kueh pukis jadi p*** lak.. ermm kdg2 nie org yg edit tue kreatif tak bertempat...tak pasal2 kerana dia kesian org lain yg kena tempias...=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin juga. apa pun tetap tak manis di sebut sebagai pukis..atau pun kueh ini asalnya bukan dari tempat kita..

      Delete
  2. tak penah makan tapi nmpk mcm sedap tu..

    ReplyDelete
  3. org tu salah tulis ke nama kuih atau salah satu teknik nk tarik pelanggan..waduh...ponik2

    ReplyDelete
  4. Ada juga nama kuih macam ini. Nant kena pakat-pakat ubah pula nama dia.

    ReplyDelete
  5. Kakak tak tahu pulak kuih ini baik yg pukis ke gandos.
    Walau duduk di Johor tapi mungkin dah makan cuma tak tahu nama
    Memang malulah kalau nama macam tu..

    ReplyDelete
  6. nak tengok nama kuihnya pun segan sendiri....tak tau pula ada nama kuih camtu....
    makan nya ntah lah ....rasa2 nya tak pernah kut....sbb nama gandos tu pun baru pertama kali tau walau duk johor .

    ReplyDelete
  7. Dlm fb dah keluar gmbr ni...dah di edit tu. Kesian org yg meniaga tu.

    ReplyDelete
  8. salam Kak
    err..nak tengok & sebut pon saya malu..huhuu

    ReplyDelete
  9. misti derang edit tu kak...sape le punya keje, dh takde keja benau le tu
    memalukan ek...
    kueh gandos tu cam sedap jek..first taim dgr

    ReplyDelete
  10. gambar dah kena edit.kenapalah nak buat lawak macam tu pula? kesian pd kakak yg meniaga tu

    ReplyDelete
  11. Kalau betol gambar diedit kesian sungguh, pada sipenjual tuu.....

    ReplyDelete
  12. kalau anak2 muda yang tak tau maksud nya sebut..malu kita kan kakyon..

    ReplyDelete
  13. mereka yg dah tak ada kerja mengedit foto tu kakyon, kesian gambar kakak berniaga tu, tak mungkinlah kan namanya sedemikian..

    ReplyDelete
  14. Kak pernah dengar nama kuih pukis Jakarta - rasanya yang ini kut.

    ReplyDelete
  15. huruf s tak letak tu . saja nak buat org tertarik lah tu ...

    ReplyDelete
  16. Salam...terima kasih sudi singgah kat blog kak zai yang tak seberapa.

    Kak zai tak pernah makan dan pertama kali dengar.

    ReplyDelete
  17. dgr kabo ank peniaga tu terpaksa buat penjelasan... sian depa

    ReplyDelete
  18. Salam kak..
    Gambar tu mmg tersebar luas...
    Dan rupa rupanya ada pihak tak bertanggugjawab dan edit/photoshop gambar asal yg bertulis PUKIS...
    Bukan salah akak penjual tu...:)

    ps: kalau nak beli karipap frozen tu, boleh call/ wassap wife saya Fiza @ 013 3650783 :) TQ ye kak....boleh drop by jumpa kat seksyen 7 tu...area Jakel ke..Petronas ke..

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Kak Yon..pertama kali masuk sini nampak kuih pukis ni he he..

    ReplyDelete
  20. PUKIS tu bukan PUKI.. anak dia dah jelaskan dah dua tiga hari lepas kat group orang muar kalau tak silap. Ape lah yang tukang edit tu pun.

    ReplyDelete
  21. sedap kuih ni
    lagi sedap kalau dapat free
    hehe

    ReplyDelete
  22. macam2 nama kuih sampai nama yang macam tu pun diambilnye

    ReplyDelete
  23. Yelah KY.... ada dpt jugak kat WA.....Mmg okje walaupun org Muo tak pernah tau pulak kuih ni....mcm apam ke KY?

    ReplyDelete

terimakasih kerana sudi komen mengomen. komen mengomen boleh mengeratkan hubungan silaturahim di alam maya ini..