*

Saturday, 21 June 2014

Dairi Ke Maldives 2

Assalamualaikum..
sesiapa yang belum tahu isi sebenar cerita ni..haruslah kesini dulu ye..
..balik dari bercanda di tepian pantai Robinson Island..papa bersiap untuk kemasjid, akak ambil peluang lepak di lobby sambil berwatsap dengan anak anak. kemudahan internet hanya  di sediakan di lobby saja..


 inilah satu2nya surau/masjid di pulau tesebut. surau/masjid yang boleh memuatkan cukup jemaah untuk bersolat jumaat. jemaah kebanyakkannya dari kalangan kakitangan resort tersebut. selain surau/masjid ada juga sebuah spa dan rumah urut. semasa akak lalu di hadapan spa, akak nampak ada ramai juga pelanggannya. terlihat juga kelibat staff spa tersebut dari kalangan wanita indon..



selalunya bila jalan jalan mesti melibatkan makan makan jugakan. makanan yang di sediakan kenalah juga dengan selera kami.semuanya masakan jenis berempah. sehari dua ok lagi. bila dah hari-hari..ko pulak..hehe. bayangan sayuran memang tak nampak, cuma ada buah buahan. apple dan oren kalau kat sini layak buat jus jer. betik,pisang dan tembikai memang wajib ada..

buah segar dari ladang memang takde..yang segar dari dalam tin..hari hari ada..


 menu yang paling kami dan pengunjung lain suka. rata rata mereka mengomen kata masakan ini sedap. sebenarnya lebih sedap dimakan dengan kuah dal..tapi akak lebih suka makan dengan kacang panggang..



 bilik yang selesa untuk merehatkan diri.

ruang makan yang sejuk dan berangin..tiupan angin dari lautan hindi..


 berderet air setan ataih petiais dalam bilik..ishh! ishhh!!ishhhh!!!
katanya.. pemerentahan dan majoriti orang islam!
tanda kiblat dalam bilik pun takde. bila tanya budak room services tu mana arah kiblat?
terpinga2 pulak dia..2x tunjuk baru betul arahnya..

Allahuakbar..











18 comments :

  1. bbb tu klau ke obersea Jm akan bwk kompas

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan selalu pergi berdua camni JM.selalu ada tour guide yg bantu..

      Delete
  2. Nampak selesa sangat biliknya KakYon.

    Alahai KakYon lebihkurang juga tempat kita sana-sini kedai jual air tu berlambak. Belum masuk lagi tempat judi..


    ReplyDelete
    Replies
    1. kat tempat kita ada yg non muslim zakie. disana dikatakan 100 % muslim..

      Delete
  3. Seronoknya dapat Ke Maldives..Laut dan pantainya mesti cantik kan Yon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. teramatlah cantiknya mala, itulah kebesaran Allah yg menjadikannya kan..

      Delete
  4. salam kak yon, seronoknyer holiday... Snorkeling mcm best je ni kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkslm @na. akak x pergi nsorkeling..mahal sangat. relek kat pulau jer. ada pasangan yg sama dgn akak tu bayar untuk tengok dolphin..tapi ikan tu tak muncul pulak..buat rugi jer, katanya..

      Delete
  5. Apa yang menggamit minat saya ialah lauk ayam tu! Hehehe. Terliur dah ni.

    Hafez the Great
    saya nak capai 68kg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayam berempah..semua orang suka..hehe

      Delete
  6. byknya pilihan air 'tut' atas peti sejuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. pandangan yg menyakitkan mata..akak selimutkan dia dgn gebo..hahah

      Delete
  7. salam Kak Yon
    best kan jalan2 kenal tempat orang. makanan pon nampak enak jek,
    tang kiblat tuh rasanya Kakyo boleh intstall Aplikasi kiblat dalam smartphone akak atau nak best bawak kompas kiblat yg jual kat pasar malam senan nak ke mana² esok hari ..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..
      tak terpikir pulak kesitu. maklum buta anroid dan segala benda dlm phon. tau berwatsap pun dah cukup advance rasanya..hihi
      yelah, kompas tu perlu untuk kita2 yg kuat jalan ni kan..

      Delete
  8. maldives tempat percutian menarik tentu suka jalan2 disana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang suka pantai oklah paridah, yg suka shopping mopping pasti kecewa..takde tempat nak shopping pun..

      Delete
  9. tapi bilik die nampak kemas n bersih .. fuhhh air setan berderet2.. memang bagii galakan orang jadik setan.. haha... kena kuat iman kan kak.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keutamaan dia pelancung asing. Jadi kemudahan semua utk mereka.bila tahu hukum letak dpn mata pun tak kan teruja. Tak kosa nk ngadap akak tutup dgn kain pengesat kaki..hihi

      Delete

terimakasih kerana sudi komen mengomen. komen mengomen boleh mengeratkan hubungan silaturahim di alam maya ini..