*

Saturday, 22 March 2014

Sate Kebab Keluaran Akmal

Assalaam..
Semasa menyopping barang keperluan dapur  di giant tempoh hari..akk geledahlah* hihi.. brutalnya* tempat  simpanan makanan sejuk beku. Masa akk geledah tu ternampak bungkusan makanan segera..sate kebab keluaran Akmal..
teringin nak mencuba bagaimana rasanya..sama tak rasanya dengan kebab yg di jual fresh diluar sana.
Harga sebungkus RM10.99 untuk 20 cucuk sate. rasa2nya berbaloi tak?


Baru pagi ini akk berkesempatan memanaskannya nak buat breakfast. Teringat plak orang Muar breakfastnya ada sate..hehe

 Kena dinyahbekukan selama 5- 10  minit  sebelum di bakar atau digoreng. Direbus pun boleh.

Selepas di grill dalam microwave selama 10 minit inilah hasilnya. Tidaklah garing..tidak juga lembab..sedang2 saja dgn selera akk. Rasanya pun tiada bezanya dgn yg di jual di luar sana. Sedap dan ringkas. Boleh lah simpan stok banyak2. Kalau ada tetamu boleh di hidang segera..tak sampai setengah jam pun untuk menyedikannya..terus siap untuk di hidang.
Ada baki lagi beberapa cucuk...nanti nak try goreng dan rebus pulak..baru boleh tahu keadah mana yg  lebih sedap...

6 comments :

  1. Salam kenal singgah
    Belum nampak lagi di sebelah utara...atau mungkin saya tak perasann...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..terimakasih singgah.
      mungkin juga tu..

      Delete
  2. Bila dah tahu sedap biasalah akan jadi stock freezer kat rumah ye Kak Yon. Lagi kalau macam kakak ni cuti sekolah kena lebih sikit. Kita kerja mereka di rumah makan tak henti...

    Cecah dgn kicap ke tu Kak Yon?

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu sos lada hitam..nmpk mcm kicap ye..hehe
      sebenarnya kebab tu dah memang ada lada hitam. saja akk nak rasa pedas lagi..

      Delete
  3. Assalam,

    bunda pernah makan ni...jiran bagi satu peket..

    ReplyDelete
  4. wkslm,
    baiknya jiran bunda..jiran umpama saudara sendiri..

    ReplyDelete

terimakasih kerana sudi komen mengomen. komen mengomen boleh mengeratkan hubungan silaturahim di alam maya ini..