*

Sunday, 31 March 2013

percutian atas kapal

Assalaam..
Walaupun hari sudah jauh malam..mata akk ni masih tak mau pejam..
Teringatlah pulak semua kenangan silam.. Terasa baru berlaku semalam..hihih

terkenanglah sangatlah..hahha
saje jer.. tetiba teringat nak update percutian akk atas kapal tempoh hari.
sebelum tulis apapa kena upload gambar dulu..baru ingat apapa yang nak di ceritakan. kalau tidak..akk boleh terlupa..kisah dah berlaku lama kan. maklum kotak memori akk ni dah penuh..nak kena buang sikit apapa memori yang dah tak guna tu kelaut. baru boleh masukan memori baru . sementara nak masukkan memori baru..kena tengok gambar dulu baru akk boleh ingat..hehehe
cerita awal ada di sini .. 


en. papa melapor diri di kaunter agensi. urusan check in sama seperti naik kapalterbang. selesai urusan checkin, menuju ke kapal kami di sambut dengan iringan kumpulan muzik latin alalabambaa.. dan tarian portugis * tak sempat nak bergambar..masa ni nak cepat sbb kami dah terlambat.
masa ni dah rasa macam bukan tempat sendiri..pulak..hihi





masuk dalam kapal macam masuk hotel jer.amik kunci masuk bilik

lorong ke bilik2 disebelah kiri dan kanan..
dua single bed aje..tapi boleh dicantum jadikan double bed .bilik agak kecil sedikit dari hotel budget..huhu. muat2 untuk  2 orang mendirikan solat. 



sebelum ni kami takde pengalaman belayar dan tak pernah terfikir untuk belajar cara menentukan arah kiblat. apa yang kami fikir  * waktu tu kami sudah terlepas waktu zohor dan memang sudah pasang niat untuk solat jamak/qasar takhir pada waktu asar * waktu tu kami nak solat cepat bimbang nanti terlepas waktu asar pula. kami keluar deck melihat arah matahari  terbenam dan  menentukan arah kiblat kami. jadi waktu solat maghrib, isyak dan subuh kami berpandukan kiblat yang sama. tidak terfikir pula didalam hadfon pun ada tunjuk arah kiblat..huhu. Hanya Allah sahaja yang maha mengetahuinya..

kedudukan bilik kami di deck 8. semua tingkap bilik menghala keluar * boleh nmpk laut * di deck 9 pula tempat riadah dan restoran. jadi kami tak perlu bersusah payah menunggu lift yg sesak bila time makan. just naik tangga..hehe
 

waktu ni belum ramai orang..kami antara orang terawal yang naik nak pastikan dimana letaknya restoran yang halal takut termasuk restoran non halal pulaks..huhuh

pssst...restoran belum di iktiraf jakim sebagai halal. menurut kata ketua chef seorang melayu islam malaysia..semua bahan mentah makanan yang di bekalkan di jamin halal kerana stok datang dari Malaysia dan beliau sendiri yang mencari bekalannya. 

mulanya rasa cuak juga nak makan tapi selepas dapat jaminan dari chef baru kami yakin nak makan.



8 comments :

  1. waa...

    macam menarik sangat-sangat

    :)

    ReplyDelete
  2. teringat ttanic....hehhe..best nyerr

    ReplyDelete
    Replies
    1. DARI PAK SUNANG Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui AKI DARMO saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan AKI DARMO,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan AKI DARMO yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti, AKI DARMO juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penglaris jualang silahkan hubungi AKI DARMO di 082-310-142-255 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya –ATAU KTIK ALAMAT BLOG AKI -http://pendidikan-merangin.blogspot.co.id

      Delete
  3. assalam akak..memang ramai yg meragui makanan yg disediakan dikapal2 tersebut !! pernah hb mama naik cruise atas urusan kerja (berjumpa kapten kapal) waktu kapal tu berlabuh dipelabuhan dan dia hidangkan nasi goreng yg ada daging khinzir..hu2x.. kapten kapal tu yg beritahu sendiri !!..tak ingatlah kapal yg mana satu?..tapi hb mama dah tahu tentang tu awal2 lagi..jadi dia tak makan nasi goreng tu.. :(

    ReplyDelete
  4. salam kak yon... ada sambungan lagi ker citer di atas...hehe.. nk tau lebih lanjut lagi...lom pernah lagi becuti naik cruise...teringin juga mencuba...

    ReplyDelete
  5. salam, bestnya, mewah :)

    ReplyDelete
  6. Saya nak tanya pasal kiblat, dalam hadfon tu maksudnya dalam bilik masing-masing ke?

    Saya pun kali pertama hendak pergi jadi banyak benda tidak tahu. Terima kasih atas maklumat & maklum balas

    ReplyDelete
    Replies
    1. misssaida..
      maksud akk dlm telepon kita kan ada tunjuk arah kiblat. tapi kena download dululah..
      wah! nak naik cruse juga ye..

      Delete

terimakasih kerana sudi komen mengomen. komen mengomen boleh mengeratkan hubungan silaturahim di alam maya ini..