*

Friday, 16 November 2012

durian crepe

Assalaam..
wabak penyedap mulut..durian crepe yang sedang melanda di mana mana..merasuk juga kedalam hati akk nie..hihi
bukak blog..bukak FB..mesti ada cerita pasal durian crepe.
dek kerna teringin sangat nak makan..akk pun mengoder dari blog " Cupcake D'Hati Mama" Mas ampunya blog yang tinggal di Pucong Utama..jadi senang akk nak amik..dekat sangat..





sedap sangat rasanya..lemak berkerim..enak dan lazat.

akk pun mencari resepi di google.salin siap2..manalah tau kut2 satu masa nanti teringin nak buat sendiri pulak..~hahahah

Bahan-bahan ( 30 bantal )

  • 250grm tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 500ml santan
  • 1/2 sudu teh garam
  • Pewarna (ikut suka nak warna apa. saya selalu buat warna hijau&kuning telur)
  • Filling**
  • 1 cawan Non Dairy Whipping Creme yang sudah dipukul kental
  • Isi Durian yg telah dilenyek.

Cara-cara

  1. Campur semua bahan kemudian blender dan tapis.
  2. Panaskan non-stik pan dengan api yang kecil.
  3. Tuang 1 senduk adunan dan ratakan hingga menjadi crepe. (tak perlu terbalikkan dan biarkan permukaan atas kering. Angkat dan biarkan sejuk.
  4. Bentangkan sekeping crepe dan letakkan whipping cream ditengah-tengah,lapis dengan isi durian, tutup semula dengan whipping cream. Akhir sekali lipat dan simpan didalam peti sejuk. 
selamat mencuba resepi dari kongsi resepi

7 comments :

  1. assalam kak yon..nak kena oreder jugak la ni..dah rasa nanti baru berani nak cuba buat

    ReplyDelete
  2. Hallamakkk meleleh ayaq liuq ni pagi pagi tau..belum rasa lagi sampai skrg. Nak oder kat puchong tu jauh sgt.

    ReplyDelete
  3. Acik Erna..
    kalau suka makan baik buat sendiri.takat nak rasa baik oder.mkn banyak pun muak..

    ReplyDelete
  4. ibu lala..
    ode jgn tak ode..sementara masih hangat di pasaran..heheh

    ReplyDelete
  5. cikilolo..memang sedap..

    ReplyDelete
  6. kak yon...terima kasih byk2..sudi dtg dr jauh utk crepe durian..sempat juga kenal kak yon walau jumpa sekejap saja.. :)

    ReplyDelete

terimakasih kerana sudi komen mengomen. komen mengomen boleh mengeratkan hubungan silaturahim di alam maya ini..