*

Friday, 5 October 2012

Guilin hari kedua part 2

Assalaam..
bersambung cerita bergambar akk ke guilin..
susahnya nak mengarang cerita jalan2 ni ye. nak2 kalau dalam keadaan tergesa2. akk tepek gambar buat cuci2 mata ye..



keluar dari cave crown..kami di sambut dengan berbagai jualan dari hasil ladang dan tangkapan nelayan tempatan..

sebenarnya akk ada ambil video..kena belajar godek2 dulu.. camna nak tepek..heheh

gamabr yang  ini cik google punya.. 

menangkap ikan secara tradisi masyarakat tempatan mengunakan burung cormorant fishing. part ni kesian tengok burung ni..tersiksa dia bila lehernya dijerut supaya ikan yang di tangkap tak boleh di telan..
betapa jernihnya air..sampai nampak kedasar yang di penuhi rumput rumpai.gambar akk ambil dari dalam boat..
 
di sepanjang tebing sungai kami nampak perkampungan nelayan.banyak itik bebas berenang menyusuri sepanjang sungai. sesekali kami nampak penduduk sedang membasuh pakaian di tebing sungai. kalau di tempat kita..mungkin keadaan ini berlaku 50-60 tahun dulu kot..hehe

salah satu lauk makan tengahari pada hari itu.udang fresh tangkapan nelayan..
sedap ni!!.keladi rebus yang di jadikan cekodok..pastu di sira gula..

 kami tak makan daging itik! tapi kat sini papa makan juga. sedap katanya..


nak interframe jugak tu! hahah 
terima kasih ye..kerana sudi membaca catatan kakyon@kakrose.

11 comments :

  1. bestnya kak yon jalan2..kecur zila tgok ikan dia cucuk camtue..nampak garing:)

    ReplyDelete
  2. kesian burung... mesti saye tak sesuai jadi nelayan kat sane kan?

    ReplyDelete
  3. Masih ada lagi kiranya tradisi cekik leher burung tu ye Kak Yon.

    Kakak teringin nak makan keladi dijadikan cucur dan di sira. Nampak sedap.

    Scenery pun cantik-nyaman sungguh:)

    ReplyDelete
  4. bestnye kakyon jenjlan g bercuti camni.. tang udang tu nmpk sedap la.. segar nye udg tu!

    ReplyDelete
  5. indahnya alam ciptaan tuhan
    memang tak puas jalan2 kalau macam ni

    ReplyDelete
  6. cantiknya gambar... dlm pinggan tu buah2 ke kak yon

    ReplyDelete
  7. dekat mana nih kak yon?

    ReplyDelete
  8. kakrose.....beijing ke mana ni?

    ReplyDelete
  9. sronok lepak di pangkin nenek

    ReplyDelete
  10. ehem cantik pemandangan kat sana..

    ReplyDelete
  11. wah bestnya akak.............

    ReplyDelete

terimakasih kerana sudi komen mengomen. komen mengomen boleh mengeratkan hubungan silaturahim di alam maya ini..