*

Sunday, 5 August 2012

ayam masak ungkep

Assalaam..
salam ramadhan..bersua kembali..
diam tak diam..dah 16 hari berpuasa ye..
alhamdhulillah puasa direct..teraweh ada juga ponteng  kesurau..tapi buat di rumah pun bolehkan..:)
semalam anak cucu semua datang beriftar bersama di rumah. akk masak nasi ambeng yang diidam  Oya. kekadang best juga kalau ada ahli keluarga yang pegnen ekk! apa yang dia teringin nak makan..semua orang dapat makan sama..hehe
lauk utama nasi ambeng..selalunya ayam masak ungkep atau ayam masak kicap.akk pilih ayam masak ungkep sbb dah lama tak makan masakan ini. biasanya emak yang masak..jadi akk ingat2 lupa dah resepi yang emak akk ajarkan.tak susah pun nak dapatkan resepinya. minta bantuan cik google, terus ke My Resepi. macam2 resepi ada..


Bahan-bahan ( 4-6 orang )

1 ekor ayam (dipotong 12, lebih elok sekiranya ayam tua@ayam kampung) akk guna ayam muda
Bahan-bahan A (untuk dikisar)
2 labu bawang besar
10 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
20 tangkai cili padi (kalau nak lagi pedas tambahkan lagi cili padi)
Bahan tumis
Halia (dihiris nipis)
1 liter air
2 batang serai
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Cara-cara
Ayam dibersihkan dan digaul dengan garam serta serbuk kunyit.
Panaskan minyak dan gorengkan halia yang dihiris nipis sehingga garing.
Kemudian masukkan bahan-bahan A yang telah dikisar. Tumis sehingga naik minyak.
Setelah naik minyak, masukkan ayam. Biarkan sebentar lebih kurang 2-3 minit.
Masukkan air, serai yang telah diketuk dan garam secukup rasa. Tutup kuali. Kacau sekali sekala untuk mengelakkan ayam hancur. Tu sebab lebih elok guna ayam tua @ ayam kampung.
Biarkan sehingga kuah pekat (ala-ala rendang gitu). Kemudian bolehlah dihidangkan.
Selamat mencuba!!
*_*
 
bila dah ramai tu..ada aje idea anak2..malu lak dihadiahkan kek ini..ngeeeeeee..
kelakar pulak bila cucu akk si affan tak pandai nak sebut happy anniversary..spontan saje dia sebut happy kari !!..heheh
terima kasih.. kerana sudi membaca catatan kakyon@kakrose.

7 comments :

  1. nasik ambeng mmg sedap kalau makan ayam ungkep..best

    ReplyDelete
  2. sedap plak nampak ayam ungkep..terima kasih kongsi resipi...nanti nak try buat la... =)

    ****selamat ulangtahun

    ReplyDelete
  3. he hee heppi kari..kira ok la tu kak..asal sebut jew la tu kan..bdk2..:)..sedappp ayam ungkep tu kak..fav zila nie:)

    ReplyDelete
  4. @ alin..
    dua2 pun sedap..:)

    @ trylah ye cikguma.sesekali tukar selera. terimakasih.

    @ hehe.nama pun bdk2 ekk.itu yg buatkn rmh jd meriah.

    ReplyDelete
  5. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    ReplyDelete
  6. Outbound di malang..
    terimakasih.salam kenal jua.akan singgah nanti..

    ReplyDelete
  7. ehem pandai akak masak nasi ambeng..mama ni bukan org jawa tapi suka makan nasi ni..bulan puasa ni beli kat PARAM sri andalas klang..thanks share resepi ni..terliur tgk ayam masak ungkep tu..hu2x..

    ReplyDelete

terimakasih kerana sudi komen mengomen. komen mengomen boleh mengeratkan hubungan silaturahim di alam maya ini..