*

Friday, 13 July 2012

pinggan kesayangan..

Assalaam...
alhamdhulillah..bersyukur pada Allah..
akk nak buat en3 pasal PML ni. beberapa tahun dulu akk ni kira peminat PML. kalu sesiapa belum tahu apa itu PML..ia kata ringkas kepada PINGGAN MANGKOK  LAMA.ngee..ngee.ngeeh..
akk mengumpul dan kalau ada lebih dari kolaksi akk jual. sambutan mengalakkan juga. bila dah ramai peminat..barang pun jadi bertambah mahal..akk berhenti mengumpul.

baru2 ni..akk singgah di blog yang menjual pinggan mangkok lama. Akk terpandang mamgkok yang dah lama akk cari.terus akk oder tanpa akk  perlu fikir2 lagi kerana nak menambah koleksi lagi..hihi
akk dah ada set pinggan mangkok corelle bunga Spring Blossom Green yang akk beli pada awal 70an. set pinggan akk ni akk beli dari sepupu akk yang belajar di UK. set cuma *kalau tak silap akk..dah lupa* mengandungi 4 biji cawan serta piring, 4 biji pinggan makan, 4 biji mangkok sup kecil dan sebijik mangkok sup. Akk dapat menambah koleksi lagi..bila akk pergi kelangkawi pada tahun 80an..dan ke Pengkalan Kubur pada tahun 90an. akk beli seecara berdikit2..huhu..
sayangnya akk tak sempat nak mengumpul mangkok yang besar2..di sebabkan harganya yang mahal..jadi akk tak mampu untuk membeli sekali guss. bila dah ada kemampuan..barangan ni dah takde jual di pasaran Malaysia..
akk sayang sangat set pinggan ni..ada *sentimental value* sampaikan kalu akk guna bila ada majlis tertentu..akk cepat2 basuh dan terus simpan..
jom klik sini..kita layan pinggan mangkok kesukaan akk..
http://www.corellecorner.com/corelle-pattern-profiles/37-corelle-pattern-profiles/60-spring-blossom-green-19

ini dia set mangkok bunga  Spring Blossom Green.
mangkok ni dari jenama pyrex.

~ tadaaaa! sukanya kalau dapat cukupkan set dia. ada teko/jug..mangkok hidang lagi ~
jumpa lagi di lain kali..kisah pinggan mangkok lain pulak..hehehe





16 comments :

  1. Kak Yon... cantik set itu. Betul PML kalau disimpan makin ada value. Sekarng ramai yg buat koleksi PML. Cantik apa.. cuma bimbang pecah tak ada gantilah.

    ReplyDelete
  2. zila pun minat kt pinggan mgkik yg lawa2..ijau dia tu klasik la kan:)

    ReplyDelete
  3. kakzakie..
    ada value pada yang menghargainya..
    ada org tak kisah dgn PML.lebih ghairah kpd yg baru saja..

    ReplyDelete
  4. zila..
    cantik kan kaler ijau dia..:))

    ReplyDelete
  5. salam kak..
    jenama pyrex ni mahal kan kak..kat kg dulu2 mereka buat kutu pyrex..lps dah dapat susun dlm lemari..hihi..

    ReplyDelete
  6. comelnya mangkuk...
    Setiap pml ada sejarah disebaliknya yg membuatkan kita teringat bila pandang

    ReplyDelete
  7. Minat orang perempuan ni sangat tak sama dengan orang lelaki

    ReplyDelete
  8. Assalam..
    Cantiknya..
    saya tak boleh nak jadikan hobi sebab tak ada tempat nak letak. Asyik berpindah je, kadang2 hubby tinggalkan barang yg tak muat. Lain la kalau duduk rumah sendiri..

    ReplyDelete
  9. aton..
    wslm..jenama pyrex sampai sekarang pun masih mahal.haah akk pun main kutu2..sampai penuh almari..

    ReplyDelete
  10. nazry..
    sbb comel tu yg akk suka :)

    ReplyDelete
  11. tehr..
    sekarang ni ramai dah lelaki yg minat mengumpul pml ni..

    ReplyDelete
  12. iza..
    kalau camtu susah juga ye.tunggu lah sampai dudk rmh sendiri..

    ReplyDelete
  13. Cantik pinggan tu. Kalau Puan Wife tengok nie,,mesti dia geram

    ReplyDelete
  14. hatiputera..
    mana ada perempuan yg tak sukakan pinggan mangkok kan?

    ReplyDelete
  15. ehem..rajinnya mengumpul koleksi pinggan mangkok !!!..

    ReplyDelete
  16. mama..
    dah jadi hobi..

    ReplyDelete

terimakasih kerana sudi komen mengomen. komen mengomen boleh mengeratkan hubungan silaturahim di alam maya ini..