*

Tuesday, 16 August 2011

my blackberry!!

Salam ramadhan ~~


Hasil berblogwalking malam tadi..dapatlah akk info pasal status henphone blackberry. Olih kerana akk pun pengguna gajet ini..nak tahu jugala kan.. akk punya ni ori ke palesu ke..hehe. 
akk copy paste dari blog kedah kl online ..untuk kita kongsi bersama..




Cuba buat...
Dail di Blackberry anda nombor *#06# dan kemudian akan muncul 15 digit nombor IMEI.

Contoh 15 digit nombor yang akan keluar ialah 355256.10.311780.6.

Berdasarkan contoh nombor IMEI di atas, susunan angka ketujuh & kelapan IMEI tersebut adalah 10. Ini bermakna Blackberry tersebut dikilangkan di Finland dengan kualiti yang sangat baik.

Jika angka ketujuh dan kelapan adalah angka 08 atau 80, maka Blackberry tersebut dikilangkan di Jerman dengan kualiti yang baik.

Jika angka ketujuh dan kelapan adalah angka 03, maka Blackberry tersebut dikilangkan di Perancis atau Canada dengan kualiti yang paling baik.

Jika angka ketujuh dan kelapan adalah angka 02 atau 20, maka Blackberry tersebut dikilangkan di Asia dengan kualiti yang kurang elok.

Jika angka ketujuh dan kelapan adalah angka 04, maka Blackberry tersebut dikategorikan sebagai 'limited edition' yang dikilangkan khusus di Canada dengan kualiti teknologi terbaik di dunia.

JUSTERU, seandainya Blackberry kepunyaan anda tidak tersenarai langsung dalam salah satu nombor siri IMEI di atas, bermakna anda sebenarnya memiliki Blackberry palsu. - Paneh Miang.

5 comments :

  1. thanks atas info2 begini..:)

    ReplyDelete
  2. hishyamuddin, mama..kita share2 info la kan!

    ReplyDelete
  3. gd info kak. ela rasa ramai yg tak tau perkara ni.

    ReplyDelete
  4. gd info kak. ela rasa ramai yg tak tau perkara ni.

    ReplyDelete

terimakasih kerana sudi komen mengomen. komen mengomen boleh mengeratkan hubungan silaturahim di alam maya ini..