*

Tuesday, 8 February 2011

rempeyek or tumpi

Salam.
Hendak tanya nama kueh tradisinol ni apa? rempeyek ke tempeyek? atau tumpi? akak ni orang muar ..biasa panggil tumpi..merujuk kepada taburan kacang hijau didalamnya. Kalau kacang tanah pulak dipanggil tempeyek. Bila tinggal di selangor pulak..akak dengar.dierang panggil rempeyek. Apa nama sebenar kuih tradisional ni ekk?


Kuih ni dapat berkat dari rmh emak kakchik sempena majlis nikah kawin adik kakchik. Berbagai jenis makanan ada..bawa balik sampai tak termakan. Baru buka bungkusa hari ini nak makan..nyum..nyum..nyum.

10 comments :

  1. Patut la trsedak2 KC tadi .. rupa2nya nama ku diseru. hihi ..

    ReplyDelete
  2. hehehe..saya suka makan ni kak..kalau kena yg rangup tu pergghhh, mau habis sebalang..ngee

    jom tukar-tukar link, saya dah letak blog akak under femmes..

    Jom skodeng :Notre Belle Histoire

    ReplyDelete
  3. salam kak rose...klu ikut My MIL, yg isi kacang tanah,depa panggil rempeyek..klu isi kcg hijau...tumpi larrr

    ReplyDelete
  4. salam kak..kuih lama lagi..kat tempat saya kacang tanah dipanggil rempeyek..kalau kacang hijau di sebut tumpi..sedap dimakan yang penting ada gigi..hihi

    ReplyDelete
  5. Kak chik..
    sentiasa ku seru nama mu :D

    ReplyDelete
  6. cikpuanhady..
    habiskan sebalang ok lagi..jangan satu tin sudah..cam ada org lain tulun makan aje..heheh

    thanks..sudi linkkan blog akak.

    ReplyDelete
  7. atie..
    betullah tu.lupa plak nak tanya yg kacang dal di panggil ape ekk?

    ReplyDelete
  8. aton..
    sama aje pangilan kuih ni kat mana2ekk.
    pasal takde gigi ni yg lawak sikit.nikmat hidup/makan dah hilang.terpaksa guna gigi depan..mana ada rasa..heheheh

    ReplyDelete
  9. munna selalu panggil peyek je... tak kira letak kacang apa tetap panggil peyek...

    ReplyDelete
  10. munna..
    susah2..pangil aje peyek kacang ekk..:)

    ReplyDelete

terimakasih kerana sudi komen mengomen. komen mengomen boleh mengeratkan hubungan silaturahim di alam maya ini..