*

Friday, 7 January 2011

soalan maut..

Salam..
Akak kekadang2 bosan bila selalu di ajukan soklan..kau buat apa kat rumah? Tak jaga cucu..tak itu ? tak ini ? senang aje kau ekk!!!.
Bosanlah!!  abih dah nasib akak bila dah tua nak jadi  camni! Nak buat camna kan? Takkan takde masaalah, akak nak carik masaalah..takkan akak takde/tak payah kerja nak carik kerja.. pulakkan? Semuanya kan ketentuan Allah...

Berbalik pada soklan mereka-mereka tu, akak jawabler.. takde buat apa-apa..saja lepak-lepak kat rumah..makan tidor..tido baring..pastu tut..tut...pergi tandas..hihihi, wajib kan pergi tandas..dah asik makan aje..kalau tak ketandas apehal! itu aje! huurm.. jelesnya mereka dengan jawapan akak. kang kalau jawab.. ek eh!..suka hati akulah!!  ( tapi itu, bukan diriku.. nak jawab macam tu..)

Kenapa tak nak jaga cucu?? eeehhh! soklan maut untuk orang seusia akak. Jawapan akak..( merah padam muka akak nii.. menahan marah kentut tut..tut... kang kalau akak lepaskan kang..mau pengsan orang tuu..tak pun akak yang termalu..hehe..dahlah semalam makan seafood banyak..tentu bau longkang kang!!.hahahah. tapi kat dalam hati ni berkata..itu bukan diriku nak buat begitu...) Dulu dah puas jaga anak-anak, dah tua nii...rehatlah. Biar diaorg jaga anak-anak dia orang sendiri! kita pun dulu jaga anak kita sendiri kan! kita dah tua-tua nii..tah yahlaa susah-susah nak jaga cucu-cucu. Nanti sampai ketua.. kain basahan tak pernah kering...hahahaah
Itu jawapan akak dengan alasan yang biasa aje..

Apa alasan korang bila dah tua nanti..kalau kene jaga cucu ?

14 comments :

  1. kak, ela setuju dgn akak. ni masa utk berehat buat akak. appreciate and enjoy your usia emas, bkn jd bbysitter kak. smpai bila pn tk rehat nnt.

    ReplyDelete
  2. saya rasa jeles org yg bagi mak jaga anak dierorang dah la special care, jarang sakit pulak tu...

    buat masa ni, matjoe pun ada hasrat nak tolong jagakan cucu sebab tak sampi hati tgk anak selalu sakit coz gi nursury.

    on the other hand kalau matjoe jenis nk life life to the fullest, mcm ride superbike ke, travel here and there ke, rasanya takleh la nak jaga cucu.

    cuma masa menentukan

    ReplyDelete
  3. salam kak yon..
    hehe betul lah tu kak..menjaga dan mendidik adala tugas emak dan bapaknya..sesekali utk lepas rindu boleh laa..
    kak mey la turun tg karang saya belanja satay kerang hehe

    ReplyDelete
  4. good for you kak yon.... (x ramai nenek2 sekarang yg punya peluang utk tidak menjaga cucu... selain kesian ngan anak x berapa nk cukop duit... kesian gak tgk cucu yg terbiar kt nursery..... )selagi boley enjoy.... apa salahnyer kan....

    ReplyDelete
  5. kakchik..
    akak rasa bersyukur dan merasa seronok menikmati usia emas ini.bukan tak tolong jaga langsung..U know me kan?

    ReplyDelete
  6. mat joe..
    Kasih sayang nenek yg membuatkan cucu tu sihat..

    peringkat awal cucu pertama..akak jaga. selepas akak ada masaalah tekanan darah..anak pun tak bagi jaga dah..dapat bb sitter pulak yg sesuai..

    salah satu sbbnya tak boleh nak jaga..masa akak berada di rmh pun tak menentu..

    ReplyDelete
  7. Wslm ton,
    betul tu..mana ada nenek yg tak sayang cucukan.dudk pun dekat..selalu boleh jumpa..

    ala..Sate kerang ton? teringat arwah bapa mertua dulu jual sate kerang.Ada masa nanti kita mkn sama-sama ekk..mekasih ton..:D

    ReplyDelete
  8. tq amy..
    memang tak ramai yg mcm akak..tapi kita kena berubah.biarkan mereka berdikari..menguruskan anak dan perbelanjaan sendiri.

    mentang2 mak yg jaga..takan nak free pulak..hehe.kalau sorang anak boleh lagi, tapi kalau dah berderet..hukhuk..

    kekadang ada yg terpaksa jaga cucu sbb kewangan..wallahuaklam..

    ReplyDelete
  9. tua nnti buat bisness

    ReplyDelete
  10. cepet..
    takyah tunggu tua..skrg dah boleh mula buat biz kecilan..tua nnti biz dah jadi besar..:D

    ReplyDelete
  11. rasanya sama cam kakyon kot....

    ReplyDelete
  12. dah tua nanti tentu tak larat lagi nak kejar cucu
    memang tak boleh nak jaga

    biar mereka yang jaga kita
    hehehe

    ReplyDelete
  13. bagus..bagus..nur boleh terus menulis..

    ReplyDelete
  14. tehr..
    kesian nenek..kalau dpt cucu yang suka main kejar2 ;)

    ReplyDelete

terimakasih kerana sudi komen mengomen. komen mengomen boleh mengeratkan hubungan silaturahim di alam maya ini..