*

Wednesday, 28 July 2010

vespa antik

No comments :
Salam dan selamat malam..semuga semua dalam kecerian seisi keluarga.seperti biasa..alang2x dah baca..komenla sekali ye.terimakasih.

Tengok vespa lama ni..terkenang zaman kita muda-mudi dulu..ekekekek
Inilah ghupanya..vespa yang pernah dimiliki olih papa..tahun1972.Masa tu papa baru berusia dua puluhan dan kita belasan tahun aje.Vespa itulah yang buat kita jatuh hati kat papa..hehheh

Monday, 26 July 2010

Dapat Pinangan

2 comments :
Salam..selamat sejahtera buat pengunjung semua..
Tarik beca pakai tali..alang2 dah baca.. komen sekali..terimakasih.
Ada masanya kita ni mudah lupa..bukan mudah lupa seperti Dr.M katakan tu.Tapi lupa kt mana kita simpan barang koleksi lama kita.
Alkisahnya..semalam dapat SMS dari seseorang yang berminat nak beli teko lama yang kita jual.Kebetulan masa tu kita ada kat rumah lama..kerana anak-anak berkumpul dihujung minggu.Dah puas bersms..dia call pulak..tanda jadi.Kita pun mencari..kat mana kita simpan teko lama tu.Sudah lama sangat kita tepek gambar kat blog..tapi takde siapa pun berminat nak meminang.Jadi kita pun dah lupa kat mana kita simpan teko tu.Puas mencari merata tempat..tapi tak jumpa.Entah2 kita dah jual..tapi kita lupa.huk..huk..huk.habislah kita.iye..iye dah janji nak jumpa orang tu..hari rabu ni... : (

Friday, 23 July 2010

boleh bantu tak?

2 comments :
Kepada semua pembaca blog kakrose dan kawan-kawan yang disayangi.Sudikanlah membaca coretan harian kita ye.Tarik beca pakai tali, alang2 dah baca..komen sekali..Terimakasih.

Salam pagi jumaat..
Boleh bantu akak tak? kenapa posting akak jaraknya jauh sangat ye.Dah cuba tukar templet layout..sama ajer.Nak godek2 HTML tak pandai pulak.Maklum.. sekolah tak berapa nak tinggi...nge..nge.nge..
Harap kalau ada sesiapa yang boleh bantu..akak ucapkan ribuan terimakasih..

Thursday, 22 July 2010

entry santai

2 comments :
Kepada semua pembaca blog kakrose dan kawan-kawan yang disayangi.Sudikanlah membaca coretan harian akk ye.Tarik beca pakai tali, alang2 dah baca..komen sekali..Terimakasih. 
Baru ada kelapangan masa nak mengupdate blog.Kebiasaannya macam inilah..lepas tepek gambar kt blog kedai..sambil2 tu buatlah entry baru kt blog ni pulak.
Semasa nak menaip tadi terasa macam mengantuk pulak..tunggu papa belum balik lagi dari masjid.Oya pun belum balik..ada tahlil kat ofis katanya.arghhhhh... dah beberapa kali menguap ni.nak buat sesuatula..supaya tak mengantuk.
Apa lagi..pekena nescafelah..
Bancuh :-
2cmt nescafe gold
4-6 susu cair Ideal ( ikut suka )
gula secukup rasa
air panas secukupnya
sluuuuuurppp...uwahhh

Saturday, 17 July 2010

Sup Kaki Lembu

18 comments :
Kepada semua pembaca blog kakrose dan kawan-kawan yang disayangi.Sudikanlah membaca coretan harian kita ye.Tarik beca pakai tali, alang2 dah baca..komen sekali..Terimakasih.

Salam petang sabtu..
Pernah makan sup kaki lembu? tak pernah? hrmmmm...Sedap tau! Kalau tak percaya boleh cuba..Tapi..di mana ada jual sup kaki lembu ni ekk?
Sup kaki  lembu ni..papa yang bawa balik dari rewang kenduri khawin rumah jiran setaman.Saja2 dia minta sedikit untuk di bawa balik buat isterinya yang memang suka makan sup ni...walaupun dia sendiri tak suka makan.
Kenapa kita suka makan? Dikatakan sup kaki lembu memang berkhasiat untuk mencegah dari sakit2 sendi otot kaki..bila kita dah berusia nanti. ( kata emak kita ) kenyataanya emak kita dah berusia hampir 80 tahun..tak pernah mengadu sakit2 kaki..Alhamdhulillah..
Emak kita selalu masak sup ini..bila saja ada peluang mendapatkan kaki lembu..terutama bila tiba musim raya.Cara penyediaannya yang sangat susah dan rumit agaknya..menyebabkan ia tak popular dan takde orang nak mengusahakanya.
Apa yang selalu kita tengok emak kita buat..kaki lembu di basuh bersih2..siap diberus kaki/tapak kasutnya..hehehhe.Hidupkan kayu api sampai jadi bara.Panggang kaki lembu sampai bulunya terbakar hangus.Ambil pisau..kikis bulu lembu  yg terbakar..pastu bakar lagi..kikis lagi dan bakar lagi samapi hilang semua bulu..tinggal kulit saja.Kasut/tapak kaki lembu secara semulajadi akan tanggal dengan sendirinya.Pastu rendam kaki lembu tu semalaman.Esoknya kaki lembu dah kembang dan boleh dipotong ditangalkan dari tulangnya..hiris ikut suka dan boleh di masak sup.pastikan tulangnya di masak sekali.




salam..jumpa lagi...

Friday, 16 July 2010

Redeem point BHPertol

4 comments :
Salam  dan selamat sejahtera buat semua pembaca blog kakyon dan kawan-kawan yang disayangi..berilah apa-apa comment atau apa2 pertanyaan pun..kakyon terima comment tersebut dan akan kakyon balas dan jawab.Tarik beca pakai tali, alang2 dah baca..komenlah sekali ye..

Macam dah terlebih rajin ni.petang ni nak mengentry pasal redeem point dari BHP.Dah hampir setahun lebih rasanya kita tak claimed point BHP yang kita dapat.Lupa nak claim..sampai orang BHP tu call suruh redeem point... banyak sangat...katanya.
Point ini dari January10 hingga7 Julai 2010.Masih ada lagi point yang berbaki tahun 2009 yang belum di claim sebanyak 80,000 point lagi.Jom layannn...apa yang kita claimed..


kalau ada rezeki...dapat barang ni...kita buat enty lagi..

salam..jumpa lagi..

aktiviti santai

3 comments :
Kepada semua pembaca blog kakyon dan kawan-kawan yang disayangi..berilah apa-apa comment atau apa2 pertanyaan pun..kakyon terima comment tersebut seadanya dan akan kakyon balas dan jawab seadanya juga.Tarik beca pakai tali, alang2 dah baca..komenlah sekali..Terimakasih.

Bersambung lagi rasa kebosanan ini..walaupun dah balik dari bercuti.Siap semua urusan papa dan urusan kita..kami pergi perjalan2 santai.Tempat yang kami tuju ialah Jasco Bukit Tinggi Klang.Saja jalan2 buang masa, keluarkan sedikit peluh sambil cuci2 mata.Nak bershopping? tidak pula..keghairahan kearah itu sudah berkurang.Kalau zaman muda dulu..pantang ada duit dalam tangan.setiapkali keluar mesti membeli.tak kira untuk anak, suami dan diri sendiri.Mungkin faktor usia menjadikan kita begitu.

Dah puas berjalan2 cuci mata..penat dan rasa lapar pula.Jom kita makan kt Kenny Rogers..kata papa.




Lepas makan..otw ke pakir kereta..lalu depan supermaket.Ternampak pula keledek bakar.Teringin pula nak makan.Teringat masa kecik2 dulu..keledek bakar ni dah biasa jadi makanan harian kita.Bakar saja kat dapor kayu.Tidak sangka pula makanan kampung dulu2 dah di upgradekan menjadi makanan komersial dan di jual di pasaraya ternama pula.


Harga untuk 2 ketul keledek bakar..macam tak munasabah.Tapi kena terima hakikat bahawa zaman dah berubah..

Salam.. dan singgahlah lagi..

Thursday, 15 July 2010

aktiviti santai

No comments :
Kepada semua pembaca blog kakyon dan kawan-kawan yang disayangi..berilah apa-apa comment atau apa2 pertanyaan pun..kakyon terima comment tersebut seadanya dan akan kakyon balas dan jawab seadanya juga.Tarik beca pakai tali, alang2 dah baca..komen sekali...Terimakasih.

Salam dan selamat sejahtera..
Entah apa punya boringlah sejak kebelakangan ni.Bukan kita sorang saja..papa pun sama.Walau pun ada banyak kerja yang nak di buat..tapi keboringan kami pada  "tahap gaban" kata budak2 sekarang.

Papa kata..jom kita pergi jenjalan makan angin.oraitttt settt!! kemana? packing ajelah pakaian masuk dalam beg..dah dalam kereta nanti baru fikir nak pergi mana...heheh..senangnya hidup!!
Utara ke selatan..kalau utara dah selalu sangat.Keselatanlah..walau pun berasal dari selatan..tapi ibu negeri selatan tanahair tu tak jelajah habis lagi.Setiapkali pergi mesti sesat punya.


Sepanjang perjalanan tu..kita sedap aja tidor berdengkor..hinggalah papa kejutkan beritau ada lori terbakar.sepantas kilat kita mengambil gambar..sempat ambik sekali aje..sib baik jadi..hehe


Tempat tinggal kat selatan ni..tak jadi masaalah.kalau tak BW..PFF.Setakat ini takpayah booking2 pun..terjah aja..masih ada tempat lagi.Tapi jangan buat kat utara ataupun pantai timur..alamat tidor dalam keretalah jawabnya...


ruang keluarganya luas..sesuai pada sesiapa yang ada anak ramai..boleh bentang toto aje..

lepak2 tengok tv


tempat beradu ayahnda bonda..heheheh


kalau rajin..bawaklah bekal makanan basah..boleh main masak2..

Friday, 9 July 2010

bukan senang nak senang

2 comments :
Salam petang jumaat..
Baca tajuk macam yok..yok..oww..ajer..
Bukan apa..selama kita berniaga online ni..tak pernah lagi kita cuba mengeposkan barang yang besar mengunakan pos atau kourier.Pos Malaysia memang tak terima barang besar macam ini.Kita pernah juga pos barang besar..tapi taklah sebesar ini.Biasanya kalau barang besar..kita lebih suka hantar sendiri atau pelanggan sendiri yang datang ambil.

Buat masa ini..kita lebih selesa mengunakan perkhidmatan KANGAROO WORLDWIDE.Diaorang datang kerumah ambil barang yang nak dipos.Jimat masa dan petrol..

Rak 4 tkt ni ada banyak permintaan...yang berminat nak membeli..semuanya diluar lembah klang..jadi kita tak boleh nak hantarkan.Jadi kita buat keputusan..kalau ada lagi pelanggan yang berminat nak membeli..kita akan poskan jugak.

Inilah hasilnya..itu pun papa yang tolong balutkan.Papa cakap..itula..BUKAN SENANG NAK SENANG CIK ROSE OII!!!..
Apa pun tkasih pada cik abang kita yang rajin menolong..kerana dia faham minat orang rumah dia yang tak boleh duduk diam..heheh.Harap barang ni sampai dengan selamatnya kerumah Sue Perak.

Nanti singgah lagi ye..

Wednesday, 7 July 2010

Investing, Living & Anything

2 comments :

Salam teman-teman bloger dan pengunjung semua..semuga hari ini lebih baik dari semalam..

Awal bulan june lepas, seorang kawan, Am datang bertandang kerumah ( kat rumah lama).Lama dia tak datang..maklum, sejak kami dah pindah rumah..sekali aje dapat berjumpa kawan-kawan kat rumah lama.Macam-macam topik kami bualkan..dari kisah politik kampung..sampai macamana nak jadi kaya..dan hidup senang bila dah tua nanti..
Dia bercerita pasal..ada seorang kawan dia..yang hidup senang lenang..walaupun dah bersara.Kehidupan suami isteri itu serba menjadi dan teratur.mereka tidak mengharapkan wang sumbangan wang dari anak-anak.Taklah macam sesetengah orang yang dah berusia..terpaksa menjaga cucu-cucu..demi mengharap sumbangan dari anak-anak.Kesian tau..rasa macam takde kebebasan pulak..dahlah masa muda-muda dulu penat menjaga/menguruskan anak-anak..dah tua jaga cucu-cucu pulak..eeeee...letih nengok!!

Berbalik pada cerita kawan Am tu..apa kerja dia buat ekk..banyak sangat duitnya? kita tak sabar nak tahu...Am kata..pernah tak dengar OD? Ha'ah pernah !..tapi tak tau nak buat camna...
Am seronok bercerita pasal OD...bla..bla..bla.....kita sengeh aje...nge..nge..nge..
Apa itu OD? ..baca kat sini.
Beberapa hari ini..kita suka lepak kat sini..terimakasih pada empunya blog..matjoe..

Monday, 5 July 2010

Kena Tag

No comments :

Tag dari nor64..terimakasih nor,nor pun terima dr Yatt dan panjangkan ke kita..jom layan apa yg kita jawab..


1. link kepada orang yang bagi award ni..
http://nor6403.blogspot.com/


2. Nyatakan sebab musabab anda minat kaler pink

feminin ..romantik..dan rasa muda..heheh

3. Sejak bila suke dengan kaler pink ?
sejak kenal kaler pink kut..

4. Sebutkan 5 barang yang anda paling sayang yang kalernya pink..
- pingan mangkok
- baju
- kotak/tin bedak
- payung
- semua yg pinklah..sib baik takde beg/kasut pink..ekekek

5. Snap gambar anda dengan salah satu kaler pink..
Tak sempat amik gmbo lagi..dah amik kita tepek....
6.Tag 5 orang kawan anda yang suka kaler pink...

Kalau boleh nak tag kat semua orang yang datang menjenguk blog kita ni..apapun akak nak ikut je arahan untuk 5 orang ...terimalah ek macam akak terima taq ni dengan senang hati...lepas tu panjang2kanlah tag ni semoga dapat merapatkan ukhwah sesama kita...

Azlina
Aton
Azah
Anis
Amy abu dhabi

Kepada yang tertulis nama ni..jawablah ye..lambat pun takpe..daaaa...