*

Sunday, 18 October 2009

Buat Lontong

Selamat malam kawan-kawan dan pengunjung yang rajin berkunjung kerumah maya kita ni..
Malam ni saja mengrajinkan diri buat n3.Malam ni nak cerita pasal lontong..sejenis makanan yang popular jugak.Masa kita duk kampung dulu ( johor )..tak pernah makan makanan ni..bila dah berhijrah ke Selangor ni..baru tahu makan makanan ni.Makanan ni biasanya di hidangkan bersama kuah lodeh..ada juga yang memanggilnya sebagai kuah lontong ( pada kita kuah lodeh tu..bahannya tiada campuran sayur-sayuran..kuah lontong harus ada sayuran seperti kobis,kacang panjang atau boncis,carrot atau apa-apalah sayur yang boleh ditambah )
Nak tahu tak macam mana lontong-lontong ini dibuat? jom kita belek-belek gambo ni..


~ mula-mula ambik daun pisang abu ( katanya..daun ni aje yg akan mengeluarkan aroma yg harum dan warna nya cantik..kalau daun lain dia akan lebam ) gulung jadikan kelonsong..sebaiknya gunakan satu sukatan saja..supaya dapat size yg sama ~

~ ikat hujung daun dengan getah atau tali rapia pun bolih ~

~ beras di basuh dulu..dan toskan..isi kelonsong daun pisang dangan beras..isi 2/3 saja..pastu ikat hujung daun ~

~ sebelum rebus..alas periuk dengan reja-reja daun supaya..masa merebus nanti.. kemungkinan beras terburai dari ikatan..beras boleh jadi hangus..nanti bau hangit pulak lontong tu ~

~ susun dalam periuk..rebus selama 6 jam ~

 ~ selepas 6 jam di rebus..inilah hasilnya ~

8 comments :

  1. Salam
    Waw! rajinnye kak Rose buat lontong asli...best tu!
    saya yang 'kurang rajin' ni pakai lontong segera NonaatauAdabi tu je...
    p/s saya pernah duduk JB dulu...

    ReplyDelete
  2. Salam
    Waw! rajinnye kak Rose buat lontong asli...best tu!
    saya yang 'kurang rajin' ni pakai lontong segera NonaatauAdabi tu je...
    p/s saya pernah duduk JB dulu...

    ReplyDelete
  3. salam haze,
    bukan akak yg buat..kak pun belajo ni..kitaorg gotongroyong buat..ada majlis sambutan hari raya kat dewan rumah kita..
    sekarang dah tau ..boleh buat dah..

    ReplyDelete
  4. salam haze,
    bukan akak yg buat..kak pun belajo ni..kitaorg gotongroyong buat..ada majlis sambutan hari raya kat dewan rumah kita..
    sekarang dah tau ..boleh buat dah..

    ReplyDelete
  5. wahhhh sal memang suka lontong tapi selalu mintak my SIL je yang buatkan..memang dia guna daun pisang abu tu..sbb nanti kaler dia hijau cantik jer..pastu dia guna periuk yang dia tempah memang untuk masak lontong jer..lama jugak kan nak masak lontong nie..biasa kalau time raya dia start masak dari kul 4 pagi..so siap dalam kul 2 petang

    ReplyDelete
  6. wahhhh sal memang suka lontong tapi selalu mintak my SIL je yang buatkan..memang dia guna daun pisang abu tu..sbb nanti kaler dia hijau cantik jer..pastu dia guna periuk yang dia tempah memang untuk masak lontong jer..lama jugak kan nak masak lontong nie..biasa kalau time raya dia start masak dari kul 4 pagi..so siap dalam kul 2 petang

    ReplyDelete
  7. ha'ah sal..lontong lebih sedap dari nasik impit dan ketupat.
    masaknya lama..kalau rebus 6 jam..tak berapa lembut sangat..lagi lama rebus..lagi dia lebut..

    ReplyDelete
  8. ha'ah sal..lontong lebih sedap dari nasik impit dan ketupat.
    masaknya lama..kalau rebus 6 jam..tak berapa lembut sangat..lagi lama rebus..lagi dia lebut..

    ReplyDelete

terimakasih kerana sudi komen mengomen. komen mengomen boleh mengeratkan hubungan silaturahim di alam maya ini..